Pobožnost Krvi Kristovoj u različitim trenucima duhovnog života!

Autor: Vjera

Srpanje je mjesec posvećen Krvi Kristovoj!

Pobožnost Predragocjenoj Krvi Isusovoj velikim milostima resi dušu. Kako razmatrati Krv Kristovu kad smo u stanju grijeha, kako u stanju milosti, a kako u stanju savršenstva, donosi nam sveti Gašpar del Bufalo..

Stanje grijeha: Krv Isusova je grešniku temelj nade u Božansko milosrđe;

1. Jer je Isus naš odvjetnik kod Oca… On prikazuje svoje Rane i svoju Krv koja viče više od krvi Abelove;

2. Jer dok Isus moli svoga Oca… traži obraćenje grešnika u prolijevanju svoje Krvi. O kako su putovi zacrvenjeni krvlju… On nas zove s tolikim ustima koliko ima njegovih Rana;

3. Daje nam da upoznamo učinkovitost njegove Krvi, to sredstvo pomirenja. On je život. On izmiruje sve na nebu i na zemlji;

4. Đavao nastoji dušu obeshrabriti, dovesti do očaja…. ali je Isus ohrabruje: Kako možeš sumnjati da ti neću oprostiti? Gledaj me u Getsemanskom vrtu kako se znojim Krvlju, gledaj me na križu…

Stanje milosti: Kad se duša obrati, kako bi ustrajala, Isus je dovodi k svojim ranama i kaže joj: Bježi, dijete moje, od grešnih prigoda… u protivnom ćeš mi ponovno otvoriti ove rane! A dijeljenje milosti i sakramenata, nije li to trajno primjenjivanje sredstava (zasluga) Krvi Kristove? A za to djelovanje treba nositi križ… Duša raste u spoznaji i shvaćanju kako nevini Isus nije trebao za sebe dati zadovoljštinu nego za nas, pa iako je bila dovoljna samo jedna kap Krvi, htio ju je svu proliti. I evo, duša počinje živjeti na putu prosvjetljenja… ne popušta više napadaju neprijatelja… vidi Isusa kako prolijeva svoju Krv i prezire ispraznost. Dolazi na put prosvjetljenja i vidi kako sva bogatstva ima u Krvi Jaganjčevoj…




Razmišlja pobožno o Križu i vidi da su se svi spasili zahvaljujući dolasku Mesije… Nastavlja tražeći proslavu vjere šireći Evanđelje… Apostoli su išli posvećivati svijet po Krvi Kristovoj…. Nastavlja razmatrati kako po Isusovim zaslugama ima sva bogatstva… spoznaje u sebi svoju bijedu i uzima u ruke kalež… Uzet ću čašu spasenja. Duša vidi kako u Krvi Kristovoj zahvaljuje na dobivenim dobročinstvima, vidi ukoliko želi isprositi milost treba prikazivati Krv Kristovu… Crkva u svim molitvama upućuje na zasluge Krvi Isusove. Duša sve više razmatra te osjeća bol, jer je sagriješila… Krv Kristova ju tješi… vidi što znači uvrijediti Boga te viče: Pa tko bi ponovno htio otvoriti njegove Rane?

Stanje savršenstva: Duša prosvijetljena u podnožju Križa traži načina kako se sjediniti sa svojim ljubljenim Gospodinom koji duši govori: Ljubavi puna čežnje.

1. Ljubi savršenstvo… razmišljaj kako je sreća samo u Bogu… pogotovo promatraj njegove planove otkupljenja, na poseban način gledaj s kolikom je ljubavlju Isus Krist prolio svoju Krv do posljednje kapi. Ljubav čezne i viče: O Predragocjena Krvi moga Gospodina, daj da te uvijeke blagoslivljam! Sve to u duši budi ljubav te ona zaključuje: Tko će nas rastaviti od ljubavi Kristove?




2. Uči o savršenstvu, razmišljaj o Isusu u slici zaklanog Jaganjca. O Isusova blagosti, koja si posebno kod razapinjanja iskazala ljubav! Duša vidi što se danas događa, pogotovo kako grešnici vrijeđaju Boga, te je puna ljubavi prema Isusu, pa ako bi za dobro i bližnje trebala ići ususret mučeništvu, ona govori: Dragi moj ljiljane, rumen od Krvi! Kako bih htjela za Istinu rado trpjeti! Ako treba, evo ja sam spremna za svaku žrtvu!

3. Molitvene vježbe… i duša počinje imati profinjenu savijest… čisti nakane u svom djelovanju, postojana je u strpljivosti. Prepoznaje i priznaje da sva ova dobra dolaze od učinkovitosti Otkupljenja i vidi da se u svemu na nju primjenjuju zasluge izlijevanja Krvi Kristove. Dolazi na sudište ispovjedaonice i kaže: Prikazuje se Krv Kristova. Ako se klanja Isusu u svetohraništu kaže: Isus moj ljubljeni prikazuje svoju Krv. Uspinje se na goru savršenstva, a putovi Kalvarije su zarumenjeni Krvlju i rado ide putem kreposti, ne ostavlja križ, ne umara se u trpljenju.

Ljubi molitvu… plače umjesto onih koji ne plaču, moli za one koji ne mole. Između ostaloga zna: duše Isusa koštaju Krvi… neprestano traži Boga, da bi ublažila srdžbu Stvoritelja prikazuje Krv… voli kako bi mogla jednog dana u Raju poljubiti rane Isusa Krista proslavljenoga, kako bi mogla zauvijek pjevati slavu Krvi koja briše osudu smrti. Budući da je Križ poput nebeskih ljestava ne obeshrabruje se više na riječ trpljenje, nego trpi s blagošću, da bi na kraju došla do toga da trpi s radošću. Ismijavanja, klevetanja, protivštine i druge stvari je ne obaraju. Razmišlja kako je Isus dao vid slijepima, ozdravio hrome, uskrisivao mrtve, pa ipak su ga razapeli…. razmišlja kako ljubav potaknuta vjerom čini velike stvari u svijetu. O heroji vjere, tko vas učini tako velikodušnima? Pogled na Isusa koji prolijeva svoju Krv za ljude!…

Kakve li utjehe za nas jednoga dana, u uvali Jozafat, kada budemo na strani izabranih s palmama u ruci, i mognemo pjevati slave božanskoj Krvi po kojoj imamo zaručničke haljine. Tko su ti i od kuda dolaze? To su oni koji su oprali svoje haljine u Krvi Jaganjčevoj i dolaze iz velike nevolje.

(sv. Gašpar del Bufalo)

www.cpps.hr

Autor:Vjera
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.