Pet ‘pravila’ padre Pija kojih bi se svi katolici trebali držati!

Autor: Vjera

Ova pravila temeljena su na savjetima koje je padre Pio, veliki katolički svetac i mistik, davao svojoj duhovnoj djeci! Naravno da ljudi koji ne mogu iz mnogih razloga ovoliko vremena dati Bogu, nisu manje vrijedni u Isusovim očima jer Boga se može blagoslivljati i kroz druge stvari, kroz posao, ljubav, obitelj itd. međutim riječ je o pravilima kojima bi svakako ako ništa drugo trebali težiti! Stoga, ako ne možete, bar pokušajte...

Pet pravila Padre Pija kojih bi se svi katolici trebali držati, temeljeni na savjetima koje je davao svojoj duhovnoj djeci.

I. Tjedna ispovijed
“Ispovijed je ‘kupka’ za dušu. Morate odlaziti na ispovijed jednom tjedno jer ne želim da bilo koja duša ostane bez tog sakramenta više od tjedan dana. Čak se u čistoj, zatvorenoj sobi, nakuplja prašina. Uđite u nju nakon tjedan dana i vidjet ćete da ju treba očistiti od prašine.”

II. Svakodnevna pričest
“Istina je, nismo dostojni takvog dara. Ipak, pristupiti Pričesti u smrtnom grijehu jedna je stvar, a biti nedostojan je nešto sasvim drugo. Svi smo nedostojni, ali On je Taj koji nas poziva, On je Taj koji to želi! Ponizimo se i primimo Ga pokajničkim i srcem punim ljubavi.”

III. Ispit savjesti svake večeri
Netko je jednom kazao Padre Piju da je ispit savjesti svake večeri prije počinka besmislen jer je znao koje je grijehe počinio tog dana. Padre Pio mu je odgovorio: “Istina, ali svaki iskusni trgovac u svijetu tijekom dana vodi brigu je li zaradio ili izgubio prilikom svake prodaje. Navečer, ipak, ponovno pregledava račune kako bi vidio što treba učiniti sljedećeg dana. To znači da je neophodno činiti ispit savjesti svake večeri, kratko ali razumno.”

IV. Dnevno čitanje duhovnog štiva
“Hvata me jeza od štete koju trpe duše koje ne čitaju duhovne knjige… U čitanju svetih knjiga nalazi se takva snaga da taj čin dovodi do potpune promjene; takva snaga da čak i svjetovne ljude vodi na put savršenstva.”

V. Meditacija dva puta dnevno
“Ako ne uspjevaš dobro meditirati, ne odustaj od ove dužnosti. Ako je restresenost velika, ne obeshrabruj se; čini meditaciju strpljenja i sigurmo ćeš biti na dobitku. Odluči koliko će ona dugo trajati i ne prekidaj prije nego završi, čak i ako to znači da ćeš biti razapet. Zašto se toliko brineš jer ne možeš meditirati na način koji bi želio? Meditacija znači dosezanje Boga, ali to nije konačni cilj. Cilj je voljeti Boga i bližnjega. Bezrezervno ljubi Boga svom dvojom dušom, a bližnjega kao samoga sebe i tako ćeš ostvariti pola svoje meditacije.”

padrepio.hr




Autor:Vjera
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.