Ne srami se svojih sumnji, sumnja nije grijeh!

Autor: Vlč Vladimir Trkmić

Braćo i sestre! Mi smo ti koji smo ponekad poput tome skeptični, sumnjičavi na području vjere kao što je bio Toma. Nije to grijeh, to je stanje sumnji i nevjere.

Braćo i sestre! Prvu nedjelju poslije Uskrsa susrećemo se sa nevjernim Tomom u evanđelju svetog Ivana. On ga zove Toma blizanac. Svakako riječ je o apostolu koji se spominje u svim sinoptičkim evanđeljima i u Djelima apostolskim. Sveti Ivan evanđelista ga prikazuje vrlo vjernim Isusu, spremnim poginuti s njim, kao osobu koja teško shvaća Isusov apstraktni govor, skeptika koji vjeruje samo opipljivim dokazima. Zbog čega ga je predaja prozvala Nevjernim Tomom. On je osoba koja je prva priznala Isusovo božanstvo. Ikonografski se najčešće prikazuje uz Krista koji mu pokazuje svoje rane na rukama i boku. Tomu prikazuju u klečećem položaju kako dodiruje Isusove rane. Njegov spomendan Crkva slavi 21. XII. Braćo i sestre! Toma je bio nevjeran, skeptičan, nije želio vjerovati dok ne opipa i dotakne Isusove rane. Vjeru u Isusovo uskrsnuće i božanstvo je doživio osam dana nakon Uskrsa. Gdje? U zajednici apostola koji su bili u strahu od Židova zatvoreni. Uskrsli dolazi u zajednicu apostola iako su bila zatvorena vrata. Vjerojatno taj novi način njegovog postojanja nakon uskrsnuća mu to omogućuje. Susret Tome sa Isusom je vrlo direktan bez mnogo riječi. Isus zna što muči Tomu, te ga poziva da se dotakne njegovih rana na rukama i boku uz poticaj da ne bude nevjeran nego vjeran. Toma je učinio tako kako mu je Isus rekao, te se dotakao svih rana i ispovijedio vjeru riječima: „Gospodin moj i Bog moj!“ Isus mu je odgovorio: „Budući da si me vidio, povjerovao si. Blaženi koji ne vidješe, a vjeruju!“ Braćo i sestre! Mi smo ti koji smo ponekad poput tome skeptični, sumnjičavi na području vjere kao što je bio Toma. Nije to grijeh, to je stanje sumnji i nevjere. A gdje se te sumnje i nevjere raspršuju? Raspršuju se u zajednici vjernika. Zajednica je vrlo važna, igra značajnu ulogu. U zajednici se povjeravamo, u zajednici molimo. Po vjeri zajednice vjernika naša vjera raste ili pada. Zato braćo i sestre nemojte zaobilaziti zajednicu koja slavi svetu misu ili se okuplja u Isusovo ime na neki drugi način. Ne bojte se ako vam nešto sa područja vjere nije jasno. Molite Boga za prosvjetljenje uma i srca. Za Tomu se predpostavlja da je propovijedao u Siriji, među Partima. Tamo je podnio mučeništvo. I ti brate i sestro nemoj šutjeti kada doživiš Isusa. I ti glasno reci ako treba pred više ljudi: „ Gospodin moj i Bog moj!“ Svjedočenje vjere je vrlo važna stvarnost u životu pojedinca i zajednice. Ne sramimo se u obitelji, a isto tako drugdje svojih sumnji, ali i svojih doživljaja Boga u svom životu. Ne budimo Tome samo po mogućoj nevjeri, nego i po aktivnosti u vjerničkoj zajednici kao on koji je otišao u misije. Mi misije imamo u obitelji i susjedstvu. Tu gdje živimo! Čitava Hrvatska je“ misijsko“ područje.

Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu: Nakon osam dana dođe Isus

 

Kad bi uvečer onoga istog dana, prvog u tjednu, dok su učenici u strahu od Židova bili zatvorili vrata, dođe Isus, stane u sredinu i reče im: »Mir vama!« To rekavši, pokaza im svoje ruke i bok. I obradovaše se učenici vidjevši Gospodina. Isus im stoga ponovno reče: »Mir vama! Kao što mene posla Otac i ja šaljem vas.« To rekavši, dahne u njih i kaže im: »Primite Duha Svetoga. Kojima otpustite grijehe, otpuštaju im se; kojima zadržite, zadržani su im.« Ali Toma zvani Blizanac, jedan od dvanaestorice, ne bijaše s njima kad dođe Isus. Govorili su mu dakle drugi učenici: »Vidjeli smo Gospodina!« On im odvrati: »Ako ne vidim na njegovim rukama biljeg čavala i ne stavim svoj prst u mjesto čavala, ako ne stavim svoju ruku u njegov bok, neću vjerovati.« I nakon osam dana bijahu njegovi učenici opet unutra, a s njima i Toma. Vrata bijahu zatvorena, a Isus dođe, stade u sredinu i reče: »Mir vama!« Zatim će Tomi: »Prinesi prst ovamo i pogledaj mi ruke! Prinesi ruku i stavi je u moj bok i ne budi nevjeran nego vjeran.« Odgovori mu Toma: »Gospodin moj i Bog moj!« Reče mu Isus: »Budući da si me vidio, povjerovao si. Blaženi koji ne vidješe, a vjeruju!« Isus je pred svojim učenicima učinio i mnoga druga znamenja koja nisu zapisana u ovoj knjizi. A ova su zapisana da vjerujete: Isus je Krist, Sin Božji, i da vjerujući imate život u imenu njegovu. Iv 20, 19-31

Riječ Gospodnja.

 




Autor:Vlč Vladimir Trkmić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.