NADNARAVNA POBJEDA CARA KONSTANTINA Imao viziju Isusa Krista koji mu je rekao: ‘U znaku križa ćeš pobijediti!’

Autor: Vjera

Car Konstantin sa svojom vojskom nadnaravno je pobijedio u bitci zahvaljujući križu kojeg su vojnici kao i on sam vidjeli u viziji, samo dan prije bitke koja je poslužila slamanju poganskog Rimskog carstva.

Od života Isusa Krista pa sve do današnjeg dana čudesa se događaju. Vizije, snovi, čudesna ozdravljenja, nadnaravne pobjede te milost koja se izlijeva s nebesa zahvaćaju one koji su spremni sudjelovati u Božanskom planu. Mnogi naime ne znaju da je i rimski car Konstantin poslužio u velikom planu Božjem čiji je plod bio slamanje poganske kulture te uvođenje kršćanske vjere u rimski narod i to na mnogima mističan i nadnaravan način.

Vojska imala viziju križa

Naime, rimski car Konstantin, dan uoči odlučujuće bitke na Milvijskom mostu preko Tibera 27. listopada 312. godine doživio je ukazanje zbog kojeg je izvojevao pobjedu. Prema rimskom kroničaru Euzebiju vizija se odigrala na ovaj način: oko podneva tog dana Konstantin je vidio na nebu križ od svjetlosti ali i natpis In hoc signo vinces (hrv. u tom znaku ćeš pobijediti). Isto je vidjela i njegova vojska. Konstantin nije bio siguran u značenje tog ukazanja, no iste noći u snu mu je došao Isus Krist s istim znakom i zapovijedio mu da simbol križa upotrijebi u svim sukobima s neprijateljem. Konstantin je tako postupio i pobijedio u odlučujućoj bitki kod Milvijskog mosta gdje je pobijedio nadmoćnu vojsku svog oponenta na carsko prijestolje Makscensija.  Konstantin je imao samo oko 40.000 vojnika, a Maksencije čak oko 100.000. Pobijeđeni Maksencije utopio se u rijeci Tiberu, a Konstantin je sljedećeg dana pobjedonosno ušao u Rim. U Rimu je car dao izgraditi golem kip koji je Konsatantina prikazivao kako pogleda uprtog u nebo drži labarum – vojnu zastavu u obliku kristograma, koji se sastoji od prva dva slova grčkog pisma u riječi Krist.  Sljedeće godine nakon bitke Konstantin je izdao Milanski edikt, kojim je  kršćanstvo u Rimskom Carstvu postala službena vjera, piše povijest.hr. 

Tada križ, danas krunica

Zanimljivo, skoro dvije tisuće godina nakon ovog čudesnog događaja, svijet je opet u ratu, a kršćani opet bivaju prognani! Ono što je zanimljivo je činjenica da na tisuće ljudi diljem svijeta svjedoče da vide Isusa Krista u svojim vizijama i snovima, i to na isti način kako je to vidjela Konstantinova vojska. Jedna vizija posebno je zanimljiva jer je u toj viziji Isus Krist svijetu dao oružje preko kojeg kršćani mogu pobijediti i u ovim progonima! Naime, nigerijski biskup Oliver Dashe Dome, koji predvodi kršćane u borbi protiv progona islamista objavio je svijetu da mu je osobno Isus Krist pružio oružje za obranu kršćana. Kako je ispričao, dok je molio krunicu u svojoj kapelici pred Presvetim Sakramentom, biskup je imao viziju Gospodina. U toj viziji kako kaže, Isus ništa nije rekao već mu je samo pružio mač. No, kad je posegnuo za mačem on se pretvorio u svetu krunicu nakon čega je Isus tri puta rekao: Boko Haram će nestati! Biskupu je tada sve bilo jasno. Jedino oružje protiv bilo koga je – krunica.

Konstantin je sa svojom vojskom povjerovao i pobijedio nemoguću bitku, a isto se u ovim znakovitim vremenima ponavlja. Samo je pitanje koliko mi danas vjerujemo?

 

Autor: Vjera
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.