Flickr

Mudri i razboriti jesu oni koji ne čekaju posljednji životni trenutak za suradnju s milošću Božjom

Autor: IKA

Prispodobom o deset djevica isus nam poručuje da je sada vrijeme za djelovanje

Papa Franjo u jučerašnjem se nedjeljnom nagovoru, okupljenim vjernicima i hodočasnicima u Vatikanu, opširno osvrnuo na značenje prispodobe o deset djevica. U njoj se, prema Matejevom opisu, navodi kako je njih pet bilo mudro, jer su čekajući zaručnika ne samo napunile svjetiljku, već su sa sobom donijele i rezervu, a drugih pet nerazboritih nisu mislile na potrebu da napune svjetiljke. Stoga su propustile dolazak zaručnika i ulazak u gozbeni prostor. Isus nam je tom prispodobom – prema obrazloženju pape Franje – htio poručiti da ne čekamo posljednji trenutak za suradnju s milošću Božjom.

Ovom prispodobom Isus nam poručuje – kaže Papa Franjo – kako biti budan ne znači samo ne spavati, već biti pripravan. Sve su djevojke spavale prije dolaska zaraučnika. Pri buđenju neke su spremne, a druge nisu. Mudri i razboriti su oni koji ne čekaju posljednji životni trenutak za suradnju s milošću Božjom, već to rade i sada – objasnio je Papa, navodeći kako je svjetiljka simbol vjere, koja rasvjetljuje naš život, a ulje je simbol ljubavi, koji oplođuje i daje vjerodostojnost svjetlu vjere. Za spremnost na susret s Gospodinom nedostaje, međutim, samo vjera. Potreban je kršćanski život bogat ljubavlju prema bližnjemu. Ako u potrazi za vlastitim interesima podliježemo napasti i prihvaćamo samo ono najkomodnije, naš život biva besplodan. Na taj način ne skupljamo ni malo ulja za svjetiljku naše vjere te će se u trenutku Gospodinova dolaska ugasiti, ako ne već i ranije. Ako smo međutim budni i nastojimo činiti dobro sa gestama ljubavi, sudjelovanja i služenja bližnjemu u nevolji, možemo mirno čekati zaručnikov dolazak te se nećemo plašiti ni smrti, jer smo svakidašnjim dobrim djelima nakupili i uljanu rezervu.

Nakon molitve Anđeoskog pozdravljenja papa Franjo se osvrnuo na jučerašnju beatifikaciju šesdesetak španjolskih mučenika u Madridu, primijetivši kako su ti svećenici, braća laici i novaci pripadali Kongregaciji misija, dok su laici bili članovi Udruge Čudonosne Medalje. Svi su bili ubijeni zbog mržnje prema vjeri tijekom vjerskih progonstava za vrijeme građanskog rata u Španjolskoj između 1936 i 1937. Papa je zahvalio Bogu za njihov veliki dar primjernog svjedočanstva za Krista i Evanđelje.

Autor:IKA
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.