LUDBREG I NJEGOVA ČUDESA: Zlatnu medalju mlade Sare prati i Euharistijsko čudo!

Autor: Z. K.

Ludbreg je zanimljiv grad isprepleten Duhom Svetim!

Mlada Sara Kolak koja je na iznenađenje cijelog olimpijskog sporta osvojila 5. zlatnu medalju za Hrvatsku definitivno je jedno od najvećih čuda koje krije Ludbreg, mali gradić u Varaždinskoj županiji koji broji nešto manje od 9 tisuća stanovnika podjeljen u čak 13 naselja! Zanimljiv je to hrvatski gradić prepun čudesa i legendi, a prema jednoj od njih Ludbreg je zapravo i centar svijeta. Iako je riječ o legendi švicarski povjesničar dr. Erasmus Weddigen svojedobno je potvrdio da ovdje nije riječ samo o legendi već se Ludbreg zaista nalazi u središtu koncentričnih krugova koji spajaju brojne svijetske gradove, pa se za Ludbreg i sa sigurnošću može reći da je centar svijeta kojeg prate brojna čudesa, pa tako i ono Euharistijsko čudo zbog kojeg je ovaj grad i njegovi stanovnici obasipan brojnim milostima, pa tako i čudom mlade Sare koja svoj čudesni grad na Olimpijadi promovira u najljepšem svijetlu! Svake godine zbog Euharistijskog čuda u njega dolaze na tisuće i tisuće vjernika iz cijelog svijeta, a tamo su zapisana i brojna čudesna ozdravljenja!

U Ludbregu se hostija pretvorila u meso i krv

Naime, godine Gospodnje 1411., svećenik kojem ne znamo ime slavio je svetu Misu. Za najvažnijeg dijela svete misne žrtve – pretvorbe – kada se na svećenikove riječi i djelovanjem Duha Svetoga kruh pretvara u Tijelo, a vino u Krv Isusovu, svećenik je posumnjao u istinitost tvrdnje kako on nakon pretvorbe u rukama drži pravo Tijelo Isusovo, a u kaležu pravu Krv Isusovu. Dospjevši do dijela svete mise gdje se Sveta Hostija lomi u tri dijela, a jedan mali dio se spušta u kalež s Krvlju Isusovom kako bi se simbolično označilo ponovno sjedinjenje Isusovog Tijela, Krvi i duše, svećenik je opazio da se u kaležu nalazi prava svježa krv. Silno zbunjen i prestrašen neočekivanim događajem, brzo je spremio kalež sa Svetom Krvlju iza oltara i završio misu. Šutio je godinama, a na kraju života otkrio je drugom svećeniku što se dogodilo i gdje se nalazi relikvija. Od tada kreće štovanje onoga što danas poznajemo kao Ludbreško čudo ili čašćenje Predragocjene Krvi Kristove u Ludbregu.

Papa Julije II. je za vrijeme svog pontifikata dva puta slao svoje legate u Ludbreg kako bi pomno istražili stvar. Ispitivali su se svjedoci, a istragu je vodio odbor uglednih svjetovnjaka i svećenika. Spomenuti delegati preslušali su mnogo ljudi koji su tvrdili da su uslišani i ozdravili od mnogih bolesti, ali prihvaćene su izjave samo nekolicine. Radilo se o neshvatljivim čudesnim ozdravljenjima od raznih bolesti i tjelesnih povreda. Ozdravljeni su tvrdili kako su, kada su zatajile sve ljudske mogućnosti i nije više bilo nade u ozdravljenje, učinili zavjet Presvetoj Krvi Isusovoj u Ludbregu, i nakon toga zdravlje im se povratilo.
Papa Julije II i sam je želio vidjeti tu rijetku relikviju, te je ona otpremljena u Rim. Zbog duljine istrage i ispitivanja čudesnih događaja i ozdravljenja, papa Julije II nije uspio završiti istragu, ali je redigirao sadržaj bule kojom je dozvolio javno štovanje relikvije. Njegov nasljednik na Petrovoj stolici, papa Leon X, prihvativši odredbe svog prethodnika, izdao je tu bulu pod svojim imenom 12. ožujka 1513., odobrivši javno štovanje relikvije Svete Krvi Isusove nastale euharistijskim čudom u Ludbregu. Relikviju je Leon X u svečanoj procesiji nosio Rimom, a zatim ju je zajedno s bulom vratio u Ludbreg, pišu svjedočanstva.com.

Autor: Z. K.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.