Slučaj obitelji Lovren – ŠTO SE TO NAS TIČE?

Autor: Vjera

Možemo li reći da novinari prenoseći tračeve, neprovjerene informacije i informacije koje se zapravo ne tiču javnosti jer nisu od javnog interesa, ogovaraju? Da, možemo. To smo vidjeli u bezbroj slučajeva, a posljednji kojem svjedočimo je onaj bračnog života supružnika Lovren.

Jednom se jedna žena došla ispovjediti svetom Filipu Neriju, govoreći da ima naviku ogovarati neke osobe. Svetac je odriješi, ali joj dade posebnu pokoru. Rekao joj je neka pođe kući, uzme kokoš pod ruku i vrati se k njemu. Putem neka kokoši počupa sve perje.

Žena učini kako joj je o. Filip rekao.

Kad se ponovno našla pred njim, on joj se obrati s novom zapovijedi: Sada se vrati kući i pokupi sve perje do posljednjeg koje si, dolazeći ovamo, pustila da padne na ulicu! Žena s pravom odgovori da je nemoguće pokupiti sve perje jer ga je vjetar posvuda raspršio.

Onda Filip zaključi: Kao što je nemoguće sakupiti sve perje koje je vjetar jednom raspršio, tako je nemoguće povući mrmljanja i ogovaranja kad su jednom izišla iz ustiju.

Ogovaranje je grijeh, ogovaranje je ubojstvo.  Hebrejska riječ koja se prevodi kao “ogovarač” u Starome zavjetu je definirana kao “osoba koja otkriva tajne, koja ide uokolo i priča priče, odnosno kao osoba koja želi pokrenuti skandale”. Ogovarač je osoba koja ima privilegirane informacije o ljudima, a onda ih otkriva onima koji s time nemaju nikakve veze. Ogovaranje se razlikuje od dijeljenja informacija po svojoj namjeri. Ogovaračima je cilj da izgrade sami sebe tako što će prikazati druge lošima i uzdići sebe kao nekakve mudrace.

Katekizam u broju 2477 sadrži pouku o ogovaranju: Poštivanje dobra glasa osobâ zabranjuje svaki stav i svaku riječ koji im mogu prouzročiti nepravednu štetu. Postaje krivim za ogovaranje onaj tko, bez objektivno valjana razloga, otkriva tuđe manjke i pogreške osobama koje za to ne znaju.

Možemo li reći da novinari prenoseći tračeve, neprovjerene informacije i informacije koje se zapravo ne tiču javnosti jer nisu od javnog interesa, ogovaraju? Da, možemo. To smo vidjeli u bezbroj slučajeva, a posljednji kojem svjedočimo je onaj bračnog života supružnika Lovren.

Sveti Franjo Saleški pišući o grijehu ogovaranja napominje kako ono može biti ubojstvo. “Ogovaranje/klevetanje je određena vrsta ubojstva: jer svi mi imamo tri života – duhovni život, koji ovisi o Milosti Božjoj; tjelesni život, ovisan o duši; i civilni život, koji se sastoji od dobrog glasa. Grijeh nas lišava prvog, smrt drugog, a ogovaranje/klevetanje trećeg.

Ali ogovarač/klevetnik počinjava tri pojedinačna ubojstva sa svojim besposlenim jezikom: on uništava svoju vlastitu dušu i dušu onoga koji sluša, kao što uzrokuje i civilnu smrt predmetu svojeg ogovaranja/klevetanja; jer, kako Sv. Bernard kaže, Vrag ima vlast i nad onim koji ogovara/kleveće i nad onima koji ga slušaju, nad jezikom jednog, a uhom drugog”.

Ponekad je teško razlučiti što je ogovaranje. Razmišljajući o grijehu ogovaranja i čitajući Bibliju snažno je u mojim ušima odzvonila jedna rečenica koju je Isus uputio svetom Petru kad ga ovaj priupita što će biti s Ivanom: ŠTO SE TO TEBE TIČE! Ogovaranje je, čula sam to jednom, svaki razgovor o osobi koja nije prisutna u razgovoru.

Budući se okrenuo Petar vidje iza sebe učenika kojeg Isus voljaše, onoga koji, budući se nagnuo k grudima njegovim, bijaše rekao: ` Gospodine, tko je onaj koji će te izručiti? `

Kad ga vidje, Petar reče Isusu: ` A on, Gospodine, što će biti s njim?
Isus mu odgovori: ` Ako ja hoću da on ostane sve dok ja ne dođem, što se to tebe tiče? Ti, slijedi me. `

Zaista, ako je Isus kazao Petru koji je mislio na dobro Ivana, što se to njega tiče i upozorio ga da ne brine tuđe brige, već da Ga slijedi, zamislite što bi tek nama rekao koji pišemo, čitamo, raspravljamo i komentiramo tuđe živote, tuđe brige?

Tu je priča o obitelji Lovren. Što se to nas tiče! Informacije koje su podijeljene s javnosti nisu od javnog značaja, nas se ne tiču i ne bi se trebalo ticati ništa što se događa unutar četiri zida te obitelji.

O Lovrenu, sportašu želimo čitati u sportskim rubrikama. Njegova intima, intima njegove obitelji neka ostane upravo to, intimna.

Jeste li ikad doživjeli da prijatelj sazna za vaše ogovaranje? Sigurno jeste. Tada ste u očima prijatelja mogli vidjeti silnu bol i razočaranje. A sad razmislite koliko ste puta to učinili a da ta osoba to nije saznala…. Ali učinak je isti, te vaše riječi na duši te osobe ostavljaju traga i jednog dana pred Gospodinom mi ćemo vidjeti bol koju su izazvale te riječi. Sad uđite u kuću Lovrenovih, pogledajte ih… pogledajte djecu, pogledajte prijatelje njihove, pogledajte roditelje supružnika… Sve njih bole medijski napisi, komentari pod člancima. Sad zatvorite ta vrata i dozovite si Isusove riječi u srce: ŠTO SE TO VAS TIČE!

Sveti Jakov: „Neka vas braćo moja, ne bude mnogo učitelja! Ta znate: bit ćemo strože suđeni. Doista, svi mnogo griješimo. Ako tko u govoru ne griješi, savršen je čovjek, vrstan zauzdati i cijelo tijelo. Ubacimo li uzde u usta konjima da ih sebi upokorimo, upravljamo i cijelim tijelom njihovim.

Evo i lađa: tolike su i silni ih vjetrovi gone, a neznatno ih kormilo upravlja kamo kormilarova volja hoće. Tako i jezik: malen je ud, a velikim se može ponositi.

Evo: kolicna vatra koliku šumu zapali! I jezik je vatra, svijet nepravdâ jezik je među našim udovima, kalja cijelo tijelo te, zapaljen od pakla, zapaljuje kotač života. Doista, sav rod zvijeri i ptica, gmazova i morskih životinja dade se ukrotiti, i rod ih je ljudski ukrotio, a jezik – zlo nemirno, pun otrova smrtonosnog – nitko od ljudi ne može ukrotiti.

Njime blagoslivljamo Gospodina i Oca, njime i proklinjemo ljude na sliku Božje stvorene: iz istih usta izlazi blagoslov i prokletstvo. Ne smije se, braćo moja, tako događati! Zar vrelo na isti otvor šiklja slatko i gorko? Može li, braćo moja, smokva roditi maslinama ili trs smokvama? Ni slan izvor ne može dati slatke vode.

Autor: Vjera
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.