JESTE LI JEDAN OD NJIH? Pet faza vjerskog progona koje morate znati prepoznati!

Autor: Z. K.

Mons. Charles Pope na svom blogu naveo je zanimljivu listu 5 obilježja vjerskog progona, a postaje zanimljivo kad shvatimo da se događa.....

Progoni ne dolaze niotkuda. Oni se grade unutar neke kulture malim koracima sve dok jednog dana ne prerastu u strašna djela pri čemu oni koji su ih postavili sebe opravdavaju za taj čin. Primjer imate i u Hrvatskoj na Blanki Vlašić, koja je zbog svoje vjere ni manje ni više nego – progonjena. Čitajući ovu analizu monsinjora Popea ne možemo ne primijetiti da smo trenutno svi u završnoj fazi progona kršćana!

Faza 1. Stvaranje stereotipa o ciljanoj skupini

Za postavljanje stereotipa o nekoj ciljanoj skupini potrebno je sustavno iznova i iznova ponavljati obrasce koji generaliziraju čitavu skupinu na temelju promatranja određenog uzorka. Tako je prva faza počela između 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća kada je u suradnji s medijma krenula kampanja stereotipa o kršćanima koji su – neznalice, nazadni, mrzitelji znanosti, seljačine licimjeri…itd. Posebno su etiketirani na području seksualnosti pa su stereotipno predstavljeni kao – seksualno ugroženi, mrzitelji različitosti, pedofili, homoseksualci.. Također, jedan od stereotipa koji se nameće je taj da su kršćani nazadni i autoritativni zaostali u prošlosti…Uglavnom, kao što je stereotip nalaže, katolici i kršćani su tužni, ljuti, dosadni, netolerantni. Za mnoge koji prihvaćaju stereotip, mi smo smiješna – čak i tragična – skupina uhvaćena u praznovjernim vjerovanja, zapeli tamo negdje u prošlosti, nesposobni za oslobađanje od te ‘strašne’ vjere.

Opća klima ovih sterotipa stvara dobru podlogu za drugu fazu.

FAZA 2. Omalovažavanje Crkve

Kako raste vjerovanje  u stereotipe zbog sustavnog ponavljanja ključnih riječi o ciljanoj skupini – sve katolike i kršćane koji olako ne prihvaćaju nove revolucionarne ideologije pogotovo seksulanog oslobođenja, ili rodnu ideologiju ili abortus opisuje se kao zatucane ljude štetne za ljudsko dostojanstvo, opisuje ih se kao kao homofobe, mrzitelje i naprosto – loše ljude.

Povijest Crkve se također opisuje samo u vidu litanija lošeg i represivnog ponašanja poput križarskih ratova i inkvizicije, odnosno mrzili smo Galilea i cjelokupnu znanost. Nema veze što je Crkva osnovala gotovo sva sveučilišta i bolnice, što su mnogi veliki znanstvenici bili svećenici, što je znanost iznjedrila Crkva što je Crkva bila pokrovitelj umjetnosti, te što je propovijedanje Evanđelje donijelo red i civilizaciju u barbarska vremena nakon pada Rimskog carstva. No te zasluge nikada nitko neće pripisati Crkvi već će kritičari upotno ponavvljati samo ‘loše’ bez objektivnog sagledanja istine.

Sve to doprinosi mržnji i gnjevu prema  prema vjernicima u društvu, te danas normalnim postaje javno iskazivanje anti-katoličke mržnje bez ikakvih posljedica. Kriv si ako uvrijediš homiće ali nisi ako uvrijediš katolika.

FAZA 3. Marginalizirati ulogu ciljane skupine u društvu

Nakon što se utvrdi (netočna) premisa kako su Crkva i vjera vrlo loše za društvo, pa čak i štetne za ljudsko dostojanstvo i slobodu, kritičari nastavljaju prema sljedećoj fazi kojoj je cilj protjerati Crkvu na društvene margine.

Za mnoge u sekulariziranoj kulturi, na vjeru se gleda kao nešto što mora nestati. Oni će možda dopustiti pjevanje neke naše pjesme unutar četiri zida crkve, ali vjera mora biti protjerana iz javnog diskursa.

U ovoj fazi postaje sve neprihvatljivije odnosno nedopustivo da bilo tko spominje Boga, moli javno ili na bilo koji način uključi svoju kršćansku vjeru u pitanja javne politike. Jaslice i božićna drvca se više ne smiju pojavljivati na javnim prostorima, čak ni u školama! Nemojte ni razmišljati o spominjanju Isusa ili mu javno zahvaliti za neko postignuće. Možda bi mogli zahvaliti pjevačici Madonni, ali nikako ne pravoj Madonni. LGBT zajednice mogu se postaviti kako žele i dijeliti kondome po lokalnim školama, ali kršćani ne smiju ni pisnuti … znate već, zbog odvojenosti Crkve i države …!

Faza 4. Kriminalizacija ciljane skupine i njihova ponašanja

U Americi se drastično povećava broj onih koji su kažnjeni zbog ‘netolerancije’. Pa su tako kažnjene crkve koje ne žele vjenčati gay par, ili crkve koje ne žele dati djecu gay parovima na posvajanje. One kao i mnogi vjernici proglašeni su krivima i zato što ne žele preporučivati abortus ili surađivati s farmaceutskim kompanijama. Broj slučajeva koji su na sudu je jako velik i posve je jasno da se želi kriminalizirati ponašanje i djela kršćana i kršćanskih organizacija. Primjerice, ako vam dijete uhvate kako se moli prije jela u Americi njegovi roditelji biti će pozvani na obavijesni razgovor, tako da se već od malih nogu stvaraju ‘kriminalci’ samo zbog kršćanskog ponašanja. Stvara se dojam da oni koji usvajaju i čitaju Bibliju čine nešto loše.. Iako je riječ o gašenju vjerskih sloboda i prava na priziv savjesti mnogi ljudi nasjedaju na propagandu i tvrde kako je sasvim normalno eliminirati utjecaj vjere na javnost. I naravno to čine uvijek oni – ‘najtolerantniji’ u društvu.

Faza 5. Progon, zatočeništvo

Sve ove faze dovode do teških kazni za kršćane kao što je zatočeništvo, mučenje, ubojstvo. Izuzev zločinima nad kršćanima na Bliskom Istoku koji su već proživjeli sve ove faze, i u zapadnom svijetu ova faza je započela djelovati. Tako su neki katolički svećenici već privedeni jer su optuženi za ‘zločin iz mržnje’  jer su propovijedali katolički nauk o homoseksualnosti. Jedan svećenik u Francuskoj priveden je nakon što je s oltara upozorio na sotonizam, a osumnjićen je za ‘širenje mržnje’ prema sotonizmu itd….

Progoni dakle imaju svoje stupunjeve. Počinje se s gubitkom posla, sudovima novčanim kaznama i naposlijetku zatvor za one koji ne žele poštivati a nakon toga….ne sumnjamo da će u bliskoj budućnosti sudbina kršćana s Bliskog Istoka postati i naša sudbina, ali to nije nešto čega se kao kršćani trebamo bojati jer pisano je:

Je li tko za progonstvo, u progonstvo će ići! Je li tko za mač,da bude pogubljen, mačem će biti pogubljen! U tom je postojanost i vjera svetih. (OTK 13,10)

ncregister.com/quovadiscroatia.com

 

 

Autor: Z. K.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.