Jedini mogući put za spas od pakla: OSTANI VJERAN BOGU, DO KRAJA!

Autor: Vjera

Nakon suda postoje samo pakao i nebo. Netko bi mogao reći: „Oče, to me straši!“ No to je istina, jer ako ne njegujem svoje srce, ako mi Gospodin nije blizu, ako je daleko od mene, postoji opasnost da se udaljim od Njegove vječnosti. To je zastrašujuće!

Važne riječi za svakog tko želi dospjeti u vječnost i izbjeći pakao izrekao je papa Franjo na jutrošnjoj misi u Domu sveta Marta. Pri tom je pokušao upozoriti na zastrašujuće stanje u koje će se dovesti oni koji svojim postupcima odlaze od Gospodina i njegove blizine.

Vjernost Gospodinu nas nikad ne razočarava, čak ni u trenutku smrti. Tko je Bogu vjeran, ne boji se smrti  kazao je Papa. Upravo je ovo jedna od najvažnijih tema o kojoj se govori na kraju liturgijske godine.

Ne razmišljamo često o ovim stvarima, ali je to istina – nastavio je Papa. Kada netko umre, proći će nekoliko godina i onda se skoro nitko više neće sjećati te osobe – kazao je Sveti Otac. Zbog toga on posjeduje „spomen-dnevnik“, u koji zapisuje imena preminulih kako bi znao kada je njihova godišnjica smrti te koliko je vremena prošlo od smrti preminule osobe.

Papa Franjo ističe da nam razmišljanje o ovim stvarima čini dobro. Prisutnima je predložio da si postave sljedeća pitanja: Što će biti onoga dana kada stanem pred Isusa? Što ću mu odgovoriti kada me bude pitao o mojim talentima i kako sam ih koristio? Što će biti kada bude govorio o mojem srcu? Što će biti kada me bude pitao o sjemenu vjere? Je li to sjeme donijelo ploda ili je ostalo skriveno? Papa je potom vjernike upozorio da se ne dadu zavesti kušnjama ovoga svijeta te je istaknuo kako je zabluda živjeti kao da nikad nećemo umrijeti.

Dok sam bio dijete – nastavio je – na vjeronauku su nas učili o četiri [posljednje] stvari: smrti, sudu, paklu i nebu. Nakon suda postoje samo pakao i nebo. Netko bi mogao reći: „Oče, to me straši!“ No to je istina, jer ako ne njegujem svoje srce, ako mi Gospodin nije blizu, ako je daleko od mene, postoji opasnost da se udaljim od Njegove vječnosti. To je zastrašujuće! Papa je predložio jedan mogući put za uklanjanje ovoga straha: „Budi vjeran Bogu do kraja!“ (usp. Otk 2,10).

Vjernost Gospodinu nas nikad neće razočarati – kazao je Sveti Otac te je nastavio: Kada bi svatko od nas bio vjeran Gospodinu, onda bismo poput sv. Franje mogli reći: „Dođi, sestrice smrti.“ Ako budemo vjerni Gospodinu, nećemo imati straha pred smrću i na Dan suda ćemo moći pogledati Gospodina te mu reći: „Gospodine, mnogo sam griješio, ali sam nastojao biti vjeran.“ A Gospodin je dobar. Moj savjet je: Budi vjeran Gospodinu do smrti i nagradit će te vijencem života. Bude li tvoja vjernost takva, nećeš imati straha pred sudom – zaključio je na kraju propovijedi papa Franjo, a i izvještava Radio Vatikan. 




Autor:Vjera
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.