molitva1

EVO KAKO MOLITI: Ovo je 7 glavnih načina molitve koje uči Biblija!

Autor: Z. K.

Slaviti, zahvaljivati, vjerovati, ljubiti....kako moliti?

Postoje razne molitve ali i razni načini molitve. Ovdje vam donosimo 7 glavnih vrsta molitve iz Božje riječi.

Molitva vjere: Jakovljeva 5,15 kaže: „I molitva vjere spasit će klonulog, i Gospodin će ga podići; i ako je počinio grijehe, oprostit će mu se“ (VB). U ovom kontekstu, molitva se nudi u vjeri za nekoga tko je bolestan, tražeći od Boga iscjeljenje. Kada molimo, trebamo vjerovati u Božju snagu i dobrotu (Marko 9,23).

Molitva suglasnosti (također poznata kao korporativna molitva): Nakon Isusova uzašašća, učenici „svi bijahu jednodušno postojani u molitvama“ (Djela 1,14). Kasnije, nakon Pedesetnice, vjernici rane crkve „bijahu postojani“ u molitvama (Djela 2,42). Njihov primjer nas potiče da molimo s drugima.

Molitva zahtjeva (ili prošnje): Trebamo donijeti svoje molbe Bogu. Filipljanima 4,6 uči: „Ne brinite se ni za što, nego u svemu — molitvom i prošnjom, sa zahvaljivanjem — iskanja svoja obznanjujte Bogu“ (VB). Dio pobjede u duhovnoj bitci jest da „svakovrsnom molitvom i prošnjom u svako doba molite u Duhu“ (Efežanima 6,18).

Molitva zahvaljivanja: U Filipljanima 4,6 vidimo još jednu vrstu molitve: zahvaljivanje ili hvale Bogu. „Sa zahvaljivanjem — iskanja svoja obznanjujte Bogu.“ U psalmima se mogu naći mnogi primjeri zahvalnica.

Molitva štovanja: Molitva štovanja je slična molitvi zahvaljivanja. Razlika je u tome da se štovanje fokusira na činjenicu tko Bog jest; zahvaljivanje se fokusira na ono što je Bog učinio. Crkvene vođe u Antiohiji na ovaj su način molili dok su postili: „A dok su jednom vršili službu Go-spodnju i postili, reče Duh Sveti: ‘Hajde, odvojite mi i Barnabu i Savla za djelo na koje sam ih pozvao.’ Tada su ih, pošto postiše i pomoliše se i položiše na njih ruke, otpustili“ (Djela 13,2-3 VB).

Molitva posvećenja: Ponekad je molitva odvajanje sebe kako bismo slijedili Božju volju. Isus je molio na taj način noć prije svog raspeća: „I otišavši malo dalje, pade na lice svoje moleći i govoreći: ‘Oče moj! Ako je moguće, neka me mimoiđe čaša ova. Ali ne kako ja hoću, nego kako ti hoćeš!’“ (Matej 26,39 VB).

Molitva zastupanja: Mnogo puta naše molitve uključuju molbe za druge dok ih zastupamo. U 1. Timoteju 2,1 nam je rečeno da obavljamo zastupanja „za sve ljude“. Isus nam služi kao primjer u ovom području. Cijeli Ivan 17 Isusova je molitva u ime svojih učenika i svih vjernika.

Biblija također govori o molitvi u Duhu (1. Korinćanima 14,14-15) i molitvi kada nismo u stanju niti sjetiti se odgovarajućih riječi (Rimljanima 8,26-27). U tim trenucima, sam Duh se zauzima za nas.

Molitva je razgovor s Bogom i to treba činiti bez prestanka (1. Solunjanima 5,16-18). Kako rastemo u našoj ljubavi za Isusa Krista, prirodno ćemo sve više željeti razgovarati s Njime.

Izvor: gotquestions.org

Autor: Z. K.

ZADNJE VIJESTI