DAN SVETIH ANĐELA: Što imena Mihael, Gabrijel, Rafael govore o njima?

Autor: Z. K.

Svaki anđeo ima svoju ulogu

Ime Mihael, u hebrejskom ’Mi ka el’, znači: Tko je kao Bog?

On je borac, molitelj i pratilac. Kao vrhovnik nebeske vojske štiti Božji narod. Mihael je vođa dobrih, Bogu vjernih anđela, a Lucifer zlih, od Boga otpalih anđela.

Sveti Mihaele Arhanđele, brani nas u boju; protiv pakosti i zasjedama đavolskih budi nam zaklon. Neka mu zapovjedi Bog, ponizno molimo: Ti, vojvodo vojske nebeske, Sotonu i druge duhove zlobne, koji svijetom obilaze na propast duša, božanskom krepošću i jakošću u pakao strovali. Amen.

>>>MIHAEL – ANĐEO POSLJEDNJIH VREMENA! Ukazao se, evo i gdje!

Ime Gabriel znači: Božja snaga!

Gabrijel je glasnik radosnih vijesti. Kao Božji poslanik najavljuje svećeniku Zahariji rođenje Isusovog preteče, Ivana Krstitelja. Ukazuje se Mariji i navješćuje joj da će postati Bogorodica i Majka Spasitelja svijeta. Javlja se i Marijinu zaručniku Josipu. Postoje mišljenja da se on javio i pastirima u božićnoj noći i da je tješio Isusa u Getsemanskom vrtu.

O Bože, koji si između svih anđela, odabrao arkanđela Gabrijela, da navijesti tajnu tvoga utjelovljenja, daj nama, molimo te, da se, slaveći ga na zemlji, možemo nadati njegovoj zaštiti na nebu, po Kristu Gospodinu našemu. Amen.


Ime Rafael znači: Bog liječi.

Veoma je prisutan u Tobijinoj knjizi. Njega sam Gospodin šalje za vodiča i pratioca mladom Tobiji. On ga na putu brani, uvodi u Sarinu kuću koju oslobađa od zla, odvodi je s Tobijom u kuću staroga Tobita. Rafael im je na kraju otkrio tko je zapravo on: ‘Ja sam Rafael, jedan od sedmorice svetih anđela koji na nebesima donose molitve svetih i stupaju pred Slavom Svetoga!… Sve sam dane dopuštao da me vide vaše oči, ali nisam ni jeo ni pio, vi ste motrili samo privid.’ Čitajući Tobijinu knjigu, tu lijepu povijest jedne obitelji, koja je prolazila kroz teške kušnje i kojoj je Gospodin pritekao u pomoć šaljući im svoga anđela, kršćani su počeli sve više štovati arkanđela Rafaela i utjecati mu se zagovor.

O Bože, koji si svom slugi Tobiji dao kao pratnju na putu sv. arkanđela Rafaela, daj nama, ponizno te molimo mi, tvoje sluge, da uvijek budemo zaštićeni pomoću ovog kneza Nebeskog Dvora i ojačani Njegovom pomoći, po Kristu Gospodinu našemu. Amen.

Autor: Z. K.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.