Budi POZITIVAN ili se razboli! (1/3)

Autor: Vlč. Dražen Radigović

Jedna od najtežih lekcija koju je Isus dao svojim učenicima je, kad je zapovjedio: - Ljubite svoje neprijatelje! Činite dobro onima koji vas mrze! Blagoslivljajte one koji vas proklinju! Molite za one koji vas ogovaraju! Onome tko te udari po jednom obrazu, okreni i drugi, i onomu tko ti otima gornju haljinu ne krati ni donje. (Lk 6,27-29).

Nad ovim riječima ostajemo zapanjeni. Pitamo se: „Da li je moguće ljubiti svoje neprijatelje? I, ako da, KAKO? Kako današnji čovjek može činiti dobro onomu koji ga mrzi i koji mu čini zlo i zagorčava mu život? U ljudskoj snazi to je nemoguće! Pala ljudska narav ne može proizvesti takvu ljubav! Zato čovjek u svojoj snazi ne može ispuniti tu Isusovu zapovijed. No, ipak, to je Isusov recept, ISUSOV LIJEK, da bi nadvladali neprijatelje u svojemu životu.

Moramo razumjeti – makar te netko napada, čini zlo ili ti zagorčava život, shvati – ČOVJEK NIJE TVOJ NEPRIJATELJ! Tvoj neprijatelj je đavao koji te napada preko slabosti druge osobe, i želi te raniti i povrijediti! Tako: mi se ne borimo protiv ljudi, nego protiv demona, protiv đavla. To je duhovni rat. To treba stalno imati na umu. Ako to shvaćaš, ako razumiješ da se radi o duhovnom ratu, onda ti je jasno da Zloga, i zlo koje nam čini, ne možemo pobijediti nikakvim fizičkim oružjem, a pogotovo ne mržnjom ili osvetom osobi koja nas napada. Time ćemo zlo samo još više raspiriti, doliti ulje na vatru, pa će se zlo još više razbuktati!

U tom duhovnom ratu možemo pobijediti Zloga koji nas napada preko naše okoline JEDINO TAKO – DA SE PRIDRŽAVAMO ISUSOVOG RECEPTA: tj. da ljubimo svoje neprijatelje, blagoslivljamo ih, činimo im dobro i molimo za njih! To će proizvesti takvu duhovnu snagu – da će zlo u tim ljudima preko kojih nas đavao napada – biti pobijeđeno i razoreno. I kad zlo u njima bude uništeno, tada oni više neće imati snage, ni volje da nas napadaju ili povrijede! Ako to razumiješ, to te može sačuvati od mnogih nevolja i problema u životu! Čak i od pogubnih bolesti! Zato je Isusov recept najbolji! U ovom članku želim pokazati da je moguće ljubiti svoje neprijatelje i blagoslivljati ih, i vidjeti kako možemo primiti u svoje srce Božju ljubav koja nam je potrebna da uništimo ZLO koje nas napada.

Sve probleme stavi u Božje ruke

Kroz mnoge primjere možemo vidjeti, da se kada mi svoje probleme i sukobe s ljudima koji nas napadaju i zagorčavaju nam život stavimo u Božje ruke, tada Bog bori za nas! Premda bili u pravu, ako se na ljudski način borimo za svoja prava, i na uvredu uzvraćamo uvredom i osvetom, samo ćemo se još više raniti i povrijediti, a problemi se neće riješiti, nego samo još povećati. I dok ti na silu želiš iznuditi svoje pravo, pod svaku cijenu, protiv svojih napadača, tada se Bog ne može boriti za tebe. Dok se ti boriš u ljudskoj snazi, Bog se ne može boriti za tebe u svojoj božanskoj snazi! No, kada svoje probleme staviš u Božje ruke i prepustiš Njemu da On vuče konce i uređuje okolnosti, vidjeti ćeš kako će se stvari srediti i kako će ti Bog pribaviti pravo koje ti pripada! Zašto? Jer je On vjeran i jer je On tako obećao! A On se bori za one koji su Njemu vjerni i koji Ga ljube!

Želim vam to najzornije pokazati na primjeru Šaula i Davida (vidi: 1 Sam 24 i 26 glava). Šaul je bio prvi izraelski kralj. Kroz određeno vrijeme ušao je u bunt i bio je Bogu neposlušan. Zato ga je Bog odbacio a umjesto njega je pomazao Davida za kralja. Šaul je bio ljubomoran i želio je na silu zadržati svoje prijestolje, a Davida je pokušao ubiti! Čak je, tragajući za Davidom ubio 85 Jahvinih svećenika, jer ih je optužio da su skrivali Davida od njega. Da mu je netko 10 godina prije rekao: „Šaule, pred kraj svoga života, ti ćeš otpasti od Boga i ubit ćeš 85 Jahvinih svećenika!“, Šaul bi vjerojatno uzrvatio: „Ti si lud i govoriš gluposti! Ja to nikad ne bih učinio!“ Zašto vam to govorim? Zato da primijetimo da se veliki pad ne događa preko noći, nego malo po malo – kada zastranjuješ od Božjih zapovijedi i zlo te sve više uvlači u svoje mreže tako da niti ne primijetiš. To iskvari tvoju narav, oslabi tvoju vezu s Bogom, i kad počneš činiti zlo, za koje si ranije mislio da se to tebi nikad ne može dogoditi, to je znak kako si već duboko uhvaćen u ropstvo zloga, i da si pod njegovom vlašću. To se dogodilo Šaulu! I on se sada borio protiv Božje odluke da Davida postavi za kralja u Izraelu namjesto njega. Želio ga je uhvatiti i ubiti! Dok ga je tako lovio, u dva navrata je David imao priliku ubiti Šaula. Jednom je tako došao noću sa svojim slugom Abišajem sred tabora Šaulove vojske, sve do Šaulova šatora. Svi su spavali jer je Bog pustio tvrd san na vojnike. Nitko nije ništa primijetio. I David je mogao reći: „ To je to! Ovoj je trenutak kad mi je Bog predao u ruke Šaula. Ubit ću ga i tako ću se riješiti svojega neprijatelja. I tada ću moći postati kralj Izraela, za što me Bog odredio i pomazao!“ Primijetite: to je bila VELIKA KUŠNJA ZA DAVIDA! Znate li što je David učinio? Nije ubio Šaula! Rekao je: „Neću ga ubiti! Jer tko će podići ruku svoju na Božjeg pomazanika i ostati nekažnjen?!“ David je očito mislio: „Ako Bog želi da ja postanem kralj, onda neka se On izbori za moje pravo. Ali ja neću doći na vlast i prijestolje preko krvi ovoga čovjeka!“ Vidite, David je imao svako pravo da ubije Šaula. Ovaj ga je progonio i želio ubiti. Mržnja je zaslijepila Šaulovo srce.

Ali David nije dopustio da mržnja uđe i zamrači i njegovu dušu. Da je dopustio, Bog ne bi mogao biti s njim, niti bi se mogao boriti za njega. Gdje je u srcu mržnja, tamo nema Boga, jer BOG JE LJUBAV. Mnogi od nas, da smo se našli u Davidovoj situaciji, riješili bismo se svog neprijatelja. Bilo je: „Ili – ili!“ Ili će Šaul ubiti Davida (jer se on sigurno neće smiriti dok to ne učini), ili će David ubiti Šaula. No, vidite li što je David napravio? On se odrekao svoga prava, i svoju stvar predao u Božje ruke! Pustio je da se Bog bori za njega. Kad se Šaul probudio, David mu je rekao: „Danas te Jahve predao u moje ruke ali ja te nisam htio ubiti! Jahve neka sudi između mene i tebe. Jahve neka me osveti na tebi, ali se moja ruka neće dići na tebe. I gle, kako je danas tvoj život bio drag u mojim očima, tako neka moj život bude drag u Jahvinim očima! I neka me Jahve izbavi iz svake nevolje!“




Važno je naučiti pouzdati se u Boga

Ovo je veličanstveno pouzdanje u Boga. David se nije htio na silu izboriti za svoje pravo, za prijestolje koje mu je pripadalo po Jahvinom obećanju, pogotovo ne preko krvi jednog čovjeka, nego je svoju stvar predao u Božje ruke i pustio da Bog sve uredi. Bio je strpljiv i čekao: „Ako Bog želi da ja budem kralj u Izraelu namjesto Šaula, onda će On urediti okolnosti da se to zbude! Ali neka me Bog spriječi da ja pokušam na silu, ili na svoj način doći na taj položaj!“ Znate, razmišljam, da je kojim slučajem David ubio Šaula, i tako svoje ruke zaprljao krvlju Božjeg pomazanika, tada se Bog ne bi mogao boriti za Davida, i vjerojatno David, ako bi i postao kralj, nikad ne bi postao tako veliki i blagoslovljeni kralj Izraela, niti miljenik Božji, iz čijeg je potomstva ovom svijetu došao Mesija!

Iz ovog primjera vidimo kako je važno naučiti pouzdati se u Boga i svoje pravo staviti u Njegove ruke da se On bori za nas! Opet ponavljam: ako ćemo se mi na svoj, tj. ljudski način boriti za svoje pravo, onemogućit ćemo Boga da se On bori za nas na svoj božanski način! A priznat ćete da je to mnogo, mnogo bolje i efikasnije!




Autor:Vlč. Dražen Radigović
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.