Foto: Screesnhoot

Bog zna što nam treba i prije nego što ga zamolimo

Autor: M.B.

Onome mjestu Abraham dade ime „Jahve proviđa“. Zato se danas veli: „Na brdu Jahvina proviđenja“. Knjiga Postanka 22,14

Ovo je jedno od meni najdražih Božjih imena te mi je kroz sve ove godine najviše značilo. Yahweh-Yireh na hebrejskom znači „Bog proviđa“. Već se u Knjizi Postanka Bog otkriva kao Gospodin koji proviđa. Abraham je bio spreman žrtvovati svoga sina Izaka kao žrtvu paljenicu na vrhu brda u krajini Moriji.

Kada su se već približili vrhu brda, Izak reče: „Evo kamena i drva, ali gdje je janje za žrtvu paljenicu?“ A Abraham će mu: „Bog će već providjeti janje za žrtvu paljenicu, sine moj“. U trenutku kada se Abraham spremao žrtvovati svoga sina, Gospodin ga je zaustavio. Tada mu je pokazao ovna koji se zapleo u grmu, te ga Abraham prinese umjesto svoga sina. Bog je toga ovna ostavio u blizini znajući da će mu trebati zamjena za Izaka.

Abraham je onome mjestu dao ime „Bog proviđa“. To znači da On zna što nam treba i prije nego što se pojavi potreba. Bog priprema odgovor prije nego što mi znamo da će nam biti potreban.

Svijet u kojem živimo, opasan je. Gospodarstvo je na klimavim nogama, sigurnost poslova je neizvjesna, medicina se stalno suočava s novim, neočekivanim izazovima. Jedina sigurna stvar u ovome svijetu je nesigurnost.

Jedna od najtežih stvari koju moram činiti je prepustiti se i dopustiti Bogu da čini. Želim upravljati svojim svijetom, na svoj način i prema svome rasporedu. To je poput leta zrakoplovom. Opustim se i uživam u letu znajući da sam u dobrim rukama i da pilot vlada nad situacijom. Istu stvar trebamo učiniti sa svojim životom.
Poput pilota koji upravlja zrakoplovom koji prolazi kroz oluju na nebu, Bog upravlja olujama našeg života. Ljudima poput mene to je lakše reći nego učiniti. Na svom putu nailazimo na poteškoće, ali s Božjom snagom možemo se s njima suočavati s pouzdanjem. Trebali bismo zahvaljivati Bogu za svaki problem na koji naiđemo promatrajući ga kako naša iskušenja pretvara u blagoslove.

Često se zateknemo iznenađeni okolnostima i događajima u našim životima. Boga ništa ne iznenađuje. On već unaprijed zna sve što će se dogoditi. On se brine o nama. On je za nas već sve pripravio. Bog uistinu proviđa. Opustite se i znajte da je Bog onaj koji upravlja.

Izvor: Kristofori.hr

Autor: M.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.