Benedikt XVI o istini fatimske tajne: ‘Progoni Crkve neće doći od neprijatelja nego…’

Autor: Vjera

Muka današnje crkve ne dolazi od njenih neprijatelja, ova bol koju osjećamo dolazi...

Sestra Lucija fatimska vidjelica, ovako je opisala treću fatimsku tajnu:

Na lijevo od Gospe i malo poviše, vidjeli smo Anđela s plamtećim mačem u lijevoj ruci. Bljeskajući ispuštao je plamenove koji su izgledali kao da će zapaliti svijet. Ali plamenovi su se gasili u doticaju sa sjajem kojeg je Gospa isijavala iz svoje desne ruke. Pokazujući na zemlju svojom desnom rukom, Anđeo je vikao snažnim glasom: “Pokora! Pokora! Pokora!” I vidjeli smo u neizmjernoj svjetlosti koja je Bog: ‘nešto slično kao što izgledaju ljudi u ogledalu kad prolaze ispred njega’

Biskupa obučenog u Bijelo ‘imali smo dojam da je to bio Sveti Otac’. Ostali Biskupi, Svećenici, Redovnici i Redovnice, uspinjali su se na strmu planinu, na čijem je vrhu bio Križ od grubo obrađenih trupaca, poput hrasta plutnjaka s korom. Prije nego što je dospio onamo, Sveti je Otac prošao kroz veliki grad napola u ruševinama. Napola se tresući, isprekidanim korakom, pod dojmom boli i žalosti, molio je za duše leševa koje je sreo putem. Došavši na vrh planine, dok je klečao na koljenima kod podnožja velikog Križa, ubila ga je skupina vojnika koja je ispalila metke i strijele na njega. I na isti način ondje su umrli jedan za drugim Biskupi, Svećenici, Redovnici i Redovnice, i razni laici različitih staleža i položaja. Ispod dviju prečki Križa bila su dva Anđela, svaki s kristalnim škropilom u ruci, u koje su skupili krv Mučenika i njome škropili duše koje su se kretale k Bogu.

Nalazimo se u dobu velikih ratova, velike gladi, velike izopačenosti prema čovjeku. U dobu podjela, i dobu koje se na mnogo načina može pripisati najavljenim posljednjim vremenima za čovječanstvo. Vjernici se osjećaju bespomoćno i shvaćaju da je jedini put do spasenja nasljedovanje Isusa Krista u svoj njegovoj punini, euharistijskoj punini u krilu Katoličke crkve, a taj put nije lagan. Na tom putu, sve više doživljavamo različite boli. Ali,  ne čude tolike muke koje vjernici osjećaju.  Ne čudi i pad  crkve, kao i grozota pustoši koja hara crkvama diljem svijeta. Crkve bez ljubavi, bez istine crkve utopljene u svijetu a ne izdignute od svijeta, crkve koje propuštaju. Crkva koja sve češće sablažnjava grijehom  a koja one čiste duše koje izgaraju za Isusom posebno boli. Zbog toga donosimo izjave tadašnjeg pape Benedikta XVI koji je godine 2010. putujući u Fatimu napomenuo jednu veliku istinu.

Pravi progon crkve, onaj koji boli, onaj koji ranjava svete ne dolazi od takozvanih neprijatelja Crkve već iz same Crkve. I to je po njegovim riječima, tajna Fatime. 

Je li moguće u Fatimskoj poruci, pitali su novinari, osim onoga što se odnosilo na Ivana Pavla II. i atentat koji je počinjen na njega, pronaći i smisao patnji koje proživljava današnja Crkva, potresena slučajevima spolnoga zlostavljanja maloljetnika?

Papin je odgovor bio jasan: ‘ono što se danas može otkriti u Fatimskoj poruci jest to da se u njoj vidi “muka” koju Crkva proživljava i koja se odražava na Papinoj osobi. Ne dolaze napadi na Papu i na Crkvu samo izvana, nego patnja Crkve dolazi upravo iz same Crkve, od grijeha koji postoji u Crkvi.




I to se uvijek znalo,  ali danas to vidimo na stvarno užasan način: da najveći progon Crkve ne dolazi od vanjskih neprijatelja, nego se rađa od grijeha u Crkvi, te je Crkvi stoga nužno potrebno ponovno iskusiti pokajanje, prihvatiti pročišćavanje, naučiti, s jedne strane, opraštati, ali i potrebu pravednosti.

Praštanje ne zamjenjuje pravdu. Trebamo se prisjetiti da je Gospodin jači od zla, a Gospa je za nas vidljivo, majčinsko jamstvo Božje dobrote, koja je uvijek posljednja riječ u povijesti, rekao je Benedikt XVI.




Autor:Vjera
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.