KOLIKO SI BLIZU? Ovo je 12 osobina pobožne žene!

Autor: Vjera

Kojim bi osobinama žena trebala težiti kako bi postala pobožna?

Svi mi želimo brak prema Božjim načelima. Ali da biste bila pobožna žena, morate živjeti pobožnim načinom života.

Ovo je 12 osobina pobožne žene:

Pobožna žena uvijek nastoji biti čedna u svom odijevanju.
I gle, susrete ga žena, bludno odjevena i s prijevarom u srcu. (Izr 7,10)

Suprotno idealu čednosti, odjeća žene koja nije pobožna usmjerena je prema njoj i njenom tijelu, a ne prema njenom Ocu koji je na nebesima i Njegovoj svetosti. Sjećate li se riječi sv. Pavla iz Novog zavjeta? Bog ističe ljepotu osobnosti koja je oku nevidljiva. Pȕt se razmeće tijelom, dok Bog čini duh ljepšim.

Pobožna žena uvijek nastoji biti sveta u svom ponašanju.
Hajde da se opijamo nasladom do jutra i da se radujemo užicima ljubavi. Jer muža mi nema kod kuće: otišao je na dalek put…  (Izr 7,18-27)

Za razliku od ove žene, pobožna žena puna je straha Božjega. Ona traži volju Božju umjesto pohvale bilo koje osobe na zemlji. Zbog straha Božjega, ona je svjesna posljedica svojih odluka u budućnosti. Pobožna žena izbjegava bilo koju sadašnju situaciju koja bi mogla naštetiti njenom budućem služenju Bogu.

Pobožna žena uvijek nastoji biti istinoljubiva u govoru i pobudama.
Tako ga zavede svojim vičnim nagovorom, odvuče ga svojim glatkim usnama. I ludo on pođe za njom, kao što vol ide na klaonicu i kao što jelen zapleten u mrežu čeka dok mu strijela ne probije jetra, i kao ptica što ulijeće u zamku, i ne znajući da će ga to života stajati. (Izr 7,21-23)




Ova je podmukla žena odbojna jer nastoji ugoditi samo sebi i radi što god hoće. Njene riječi i djela vode čovjeka na put propasti. Lijepa žena odjevena je u nebesku ljepotu, kao što nam to Božja Riječ govori.

Pobožna žena nastoji biti blaga i tiha.
Gospođa ludost puna je strasti, prosta je i ne zna ništa. (Izr 9,13)

Jogunasta bijaše i razuzdana, noge joj se nisu mogle u kući zadržati. (Izreke 7,11)




Ovo se odnosi na nedostatak poštovanja, suparništvo, agresivnost i prepredenost. Sve te osobine mirišu na nevolju.

Pobožna žena nastoji voditi brigu oko doma.
Ona dobro upravlja svojim domom. Voli na konkretan način služiti drugima, bilo da se radi o pripremanju hrane ili korištenju svojih vještina na dobro drugih. Njezin je dom otvoren i gostoljubiv, a ona je predana služenju bolesnima, potrebnima i siromašnima.

Pribavlja vunu i lan, i vješto radi rukama marnim. (Izr 31,13)

Pobožna žena nastoji služiti drugima.
Ona je upoznala ljubav koju Krist ima za druge.

Još za noći ona ustaje, hrani svoje ukućane i određuje posao sluškinjama svojim. Siromahu dlan svoj otvara, ruke pruža nevoljnicima.  (Izr 31,15.20)

Pobožna žena nastoji biti osoba od povjerenja.
Kada kaže da će nešto učiniti, onda to i učini. Ona je žena od riječi. Srce joj je čisto, a namjere dobre.

Muževljevo se srce uzda u nju, i blagom neće oskudijevati. Ona mu čini dobro, a ne zlo, u sve dane vijeka svojeg. (Izr 31,11-12)

Pobožna žena nastoji razborito upravljati financijama.
Ona je štedljiva, a ne rasipna. Razmišlja o budućnosti, a ne samo o sadašnjosti.

Opazi li polje, kupi ga; plodom svojih ruku sadi vinograd. Platno tka i prodaje ga, i pojase daje trgovcu. (Izr 31,16.24)

Pobožna žena nastoji biti marljiva.
Bog cijeni marljivost, stoga joj pobožna žena teži umjesto da bježi od nje. Pobožna žena nije lijena, nemarna ili nemotivirana.

Opasuje snagom bedra svoja, i živo miče rukama. Rukama se maša preslice i prstima drži vreteno.(Izr 31,17.19)

Pobožna žena nastoji činiti dobro i imati dobru reputaciju.
Bez obzira na to gleda li je tko ili ne, ona nastoji činiti dobro, a ne ono što je prihvatljivo. Ona nastoji dati dobar primjer svojoj djeci. Drugim riječima, ona postupa u skladu s onim što govori.

Sinovi njezini podižu se i sretnom je nazivaju, i muž njezin hvali je. (Izr 31,28)

Pobožna žena nastoji usvojiti biblijsku mudrost.
Riječ Božja živa je u njenom srcu i životu. Stoga joj je uvijek na ustima. Ona je odjevena Duhom Svetim, nježna i ljubazna.

Svoja usta mudro otvara, i pobožan joj je nauk na jeziku. (Izr 31,26)

Pobožna žena nastoji živjeti tajne ženstvenosti.
Budućnost joj se smiješi, a djeca je blagoslivljaju.

Odjevena je snagom i dostojanstvom, pa se smije danu budućem. (Izr 31,25)

Majke i očevi, kakve žene odgajate? Mudre ili lude? Navodi li djevojka svojim odijevanjem mladića da misli o njenom tijelu i njegovim iskušenjima ili o njenom duhu i njegovoj ljepoti? Ima li svetu mržnju prema grijehu? Koristi li svoje moći da radi što god hoće? Manipulira li suzama, pogledima i svime što je potrebno da postigne svoje ciljeve? Raspravlja li i svađa li se s vama ili sa svojom braćom i sestrama?

Ili je miroljubiva, nježna i dobrohotna? Ako su se negativne osobine ukorijenile u njenoj osobnosti, budućnost bi joj mogla biti na kocki.

Mogu li se one usporediti? Pobožna žena i kćer blagoslov je svima. Ona gradi dom, obitelj i društvo.

Izvor: Žena vrsna

Autor:Vjera
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.