liječenje

Liječenje na ulicama – novi, Isusov način evangelizacije?

Autor: G. F.

'Približilo vam se kraljevstvo Božje'!

Nije neobično da nas, kršćane, danas zahvati malodušje. Svijet ide nekim svojim destruktivnim tijekom koji je teško razumjeti. Boriti se protiv toga čini se kao beskonačan, besplodan i nemoguć zadatak.

Uhvaćeni smo u žrvanj. S jedne strane, možemo gledati i besplodno se čuditi svemu što se događa oko nas; ili se pak, s druge strane, upustiti u neku vrstu aktivizma, političke ili neke druge vrste i postati jedna od mnogobrojnih interesnih grupa koje vrše pritiske i bore se za svoj komad kolača.

Takav, aktivistički način djelovanja je razumljiv, dobar i nužan. Ipak, on zahtjeva puno energije, predanosti, i često donosi malo ploda; i, što je još gore, on gura kršćane dublje u kulturni rat. Kršćani postaju samo jedna strana u sukobu, sa vlastitim čvrstim i nepopustljivim stavovima oni ostaju nerazumljivi svojim protivnicima i sve više izoliraju, bez mogućnosti komunikacije i razrješenja. Pitanje koje se trebamo zapitati jest postoji li alternativa? Postoji li neki plodonosniji, radosniji način djelovanja koji će nas manje gurati u sukobe, donositi više ploda i omogućiti nam da posredujemo Krista današnjem svijetu? Neki kažu: ne samo da postoji, već je i oduvijek postojao, samo što su ga kršćani zaboravili. Naime, primjećeno je da se zadnjih nekoliko godina među kršćanima brzo širi trend da ozbiljno prihvate Isusove riječi, metodu koja je jednostavna i nadnaravna: “Kad u koji grad uđete … liječite bolesnike. I kazujte im: ‘Približilo vam se kraljevstvo Božje!'”(Luk 10,8-9 )

Kad bi ušao u neko mjesto Isus bi ga obasuo znamenjima, ozdravljenjima i čudesima. To bi stvorilo moment , kretanje među masama i tad bi Isus govorio o kraljevstvu Božjem. Znakovi i znamenja imali su zadatak otvoriti ljudska srca i dati na znanje da se ovdje radi o Božjoj stvari, a ne o ljudskoj. Reakcije, bilo pozitivne ili negativne, su uvijek bile burne i neizostavne. Sve više kršćana drži da je to, ne samo jedna od metoda evangelizacije, već u neku ruku, povratak izvorima i temeljni oblik evangelizacije kojim se služio ne samo Isus, već isto tako i apostoli, učenici i prva Crkva.

Je li to tako, i kako to izgleda u praksi, i da li takvo djelovanje ima potencijala – pogledajte i prosudite sami!

Autor: G. F.

ZADNJE VIJESTI