KUPUS: Vaš saveznik u razgradnji masti i jačanju imuniteta

Autor: D.B.

Kupus je genijalno povrće koje na žalost ima i jednu manu a to je neugodan miris naročito nakon kiseljenja, radi čega ga mnogi izbjegavaju. Ako ste imali priliku u rukama držati malu kupusovu sadnicu onda znate da je već i tako malen obdaren ovom osobinom ali i brojnim prednostima, zato ne odbacujte ga!

Kupus je prepun vitamina i minerala. Sadrži kalij, kalcij, magnezij, vitamin C, vitamin A, biljna vlakna u velikim količinama pa je kao takav idealan saveznik u jačanju imuniteta naročito u sezoni viroza i gripa. Nutricionisti savjetuju da svinjsko meso treba jesti uz kupus kao prilog, jer ova biljka apsorbira masti i čini ih probavljivima. Odličan je diuretik, pospješuje probavu, (mogu ga konzumirati osobe koje imaju čir na želucu ili gastritis), smanjuje krvni tlak (ukoliko se ne radi o slanom kiselom kupusu ili rasolu), djelotvoran je za čišćenje krvnih žila, štiti od raka debelog crijeva dok sok od kupusa snižava razinu šećera u krvi i liječi gastritis.

Najpoznatiji su zeleni i crveni ali i ‘rođaci’ su vrlo korisni: kelj, prokulica, karfiol… stoga odaberite nešto od toga i uložite u svoje zdravlje. Najzdraviji je sirov ili ukiseljen ali ako ga ipak odlučite termički obrađivati, neka to bude što kraće jer gubi nutritivnu vrijednost.

Bogu hvala na ovoj moćnoj biljci kao i svemu ostalom što je stvorio za nas i naše zdravlje. Svakako zavirite u ‘našu’ Božju ljekarnu, u rudnik Božjega zdravlja koji premalo koristimo i pronađite nešto za sebe, možda baš ono što vam treba u razdoblju koje upravo prolazite!

Autor:D.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.