Zašto su svi napali Genijator, a nema dokaza da je neučinkovit i zašto se trud zagrebačkih dečki koristi za političke obračune?

Autor: Mia Mitrović

Hrvatskim inovatorima nikada nije bilo lako. Kad je Nikola Tesla u zagrebačkom poglavarstvu 1892. gradskim ocima objašnjavao sve prednosti osvjetljavanja ulica izmjeničnom strujom, rado su ga poslušali, no njegove prijedloge odbili. Zagreb je struju dobio tek desetak godina kasnije. Nije bolje prošao ni Korčulanin Marko Polo. Vrativši se sa svojih putovanja na Daleki istok, svojim sugrađanima pokušao je opisati čuda Kine, no svi su mu se rugali. Zaradio je i posprdan nadimak ‘Milione’ jer je populaciju i bogatstva dalekog Kitaja izražavao u milijunima u što nisu mogli povjerovati.

Sličnu stvar ovih dana prolazi i tim Genijatora, revolucionarne tehnologije koja na bazi elektrolize čisti motor automobila i smanjuje emisiju štetnih plinova. Iako ekipa dečkiju s Peščenice Genijator razvija već dvanaest godina, svojim novcem i bez ikakve potpore institucija, iako su u Norveškoj za nju dobili zeleno svjetlo, njihov je izum dočekan na nož, ismijan i proglašen prevarom.

U nekoliko medijskih napisa, bez da su dali priliku drugoj strani da se očituje, tehnologija je diskreditirana, a riječi stručnjaka od strane novinara izokrenute. Iako su stručnjaci skeptični prema Genijatoru, niti jedan od njih nije izjavio da je tehnologija nemoguća, već da treba izvršiti dodatna testiranja.

Profesor Lulić rekao je, štoviše, da je Fakultet strojarstva i brodogradnje htio testirati uređaj, no da mladi tim nije uspio skupiti potreban novac – 80 000 kuna. Drugi su se mediji izrugivali glavnom operativcu Genijatora, Petru Jončiću jer je, u nastojanju da skupi potreban novac koji bi uložio u razvoj tehnologije, radio razne poslove, između ostalog i kao DJ i Herbalife promotor. S obzirom na to da je nečiji rad i trud na ovim prostorima predmet poruge, nije ni čudo da toliko mladih iseljava.

Razlozi za ovakvo bezobzirno diskreditiranje nečijeg napora ne leže ovaj puta samo na dobrom, starom hrvatskome jalu. Ove marljive dečke s Peščenice koristi se kao topovsko meso za politički obračun sa zagrebačkim gradonačelnikom. Bandić se eto, drznuo pomoći projekt nakon što je vidio da stroj radi u praksi, ne čekajući dugotrajne znanstvene analize.

U prosincu 2017. dečki iz Genijatora očistili su čitav vozni park zagrebačkog Zavoda za javno zdravstvo. Gradonačelnik i djelatnici Holdinga uvidjeli su da su motori čišći i da bolje rade pa su odlučili podržati inicijativu. Iduća su na redu kola Hitne pomoći. Informacije koje su se pojavile u javnosti da će zbog Genijatora korisnici automobila morati plaćati strašni harač od čak 150 kuna godišnje, također nisu točne. To će se uvesti ako se tehnologija pokaže uspješnom. A 150 kuna godišnje za čist zrak i zdrav motor, nije neka cifra.

Što je u priči oko Genijatora loše da je zaslužio takav tretman? Naravno, činjenica da tehnologiju podržava omraženi gradonačelnik pa u našem crno – bijelom svijetu, sve što on napravi mora biti nužno loše. Svi stručnjaci koji su pisali o Genijatoru tvrde da mu trebaju dodatna testiranja da bi se potvrdila ili demantirala njegova učinkovitost. Zašto ih ne dopustiti? Zašto bez provjere i u startu odbaciti tehnologiju koja nam može pomoći?




Europska unija nedavno je usvojila inicijativu za čišći zrak. Njen je cilj do 2022. smanjiti emisiju štetnih plinova. Onim zemljama kojima to ne uspije, platit će kaznu u iznosu od 3% svog BDP-a što nije malen novac.

Ne trebamo posebno napominjati da Hrvatska spada u najmanje razvijene zemlje Europe. U nas, industrije gotovo i nema, a čak 85% emisije stakleničkih plinova dolazi iz prometa! Genijator, za razliku od drugih, nudi rješenje. Oko troškova se građani također ne moraju brinuti jer tehnologije koje pomažu smanjenje onečišćenja, Europska unija financira u potpunosti.

To što znanstvene ustanove ne priznaju Genijator, također nije ništa novo, ni čudno. Da je Genijator nastao unutar institucije, ne bi bio inovacija, zar ne? Ako se pročita ono što su stručnjaci o Genijatoru izjavili za medije, vidjet će se da im novinari trpaju riječi u usta, a da su izjavili kako tehnologija nije nemoguća, ali da je toliko revolucionarna da je u to teško povjerovati.




Dečki s Peščenice, izumitelji Genijatora ne boje se testiranja i pozivaju sve zainteresirane da ih provedu. Ako ona pokažu da su u pravu, u što ne sumnjaju, Zagreb će postati prvi grad na svijetu koji će ovu tehnologiju dokazati! Ferdinand Budicki bio bi ponosan.

S druge strane, što ako se zbog ovakvog u startu i bez ikakvih dokaza negativnog publiciteta ispitivanje Genijatora zaustavi? Što ako zbog pritiska javnosti Grad Zagreb odustane od projekta? Uštedjet ćemo desetak tisuća kuna, no možda izgubiti šansu da udišemo kvalitetniji zrak, šansu da svojim unucima ostavimo ovu zemlju ljepšom i zdravijom.

Ono što je zlim jezicima na Genijatorovoj presici promaklo je i zeleno svjetlo koje su dečki dobili od ministra zaštite okoliša Tomislava Ćorića. Nakon 12 teških godina dokazivanja, nagovaranja i natezanja, nakon 12 godina upornosti u kojima ovi hrabri dečki s Pešće nisu emigrirali u neku zemlju gdje bi imali više sluha za njihove ideje, dobili su zeleno svjetlo i od države. Vrijeme je da se čisti!

Autor:Mia Mitrović
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.