Sakrij oglas
 Veličina slova U PLANU SU I PINGVINI I TIGROVI

Nakon 52 godine zagrebački ZOO ponovno će imati žirafe, ali slonove više nikad

  • Autor: Martina Pauček Šljivak
  • Datum: četvrtak, 12. siječnja 2012. u 22:40
Posljednji put žirafe su bile u zoološkom vrtu u Maksimiru davne 1960. godine. Osim njih, planiraju se ponovno dovesti i pingvini kojih pak nije bilo više od deset godina, te tigrovi. Mnoge će životinje ove godine dobiti i nove nastambe.

Zagrebački Zoološki vrt prijavio se na 'listu čekanja' za žirafe, pingvine i tigrove i čim se za to ostvare uvjeti, mališani, a i odrasli moći će posjetiti ove životinje i u Zagrebu, rekla je u razgovoru za portal Dnevno Davorka Maljković, direktorica zagrebačkog Zoološkog vrta, i najavila još nekoliko projekata.

- U 2012. planiramo dovršiti veliku nastambu za afričke lavove. Ta nastamba zapravo je početak velike tematske cjeline Afrička savana, a posjetitelji će moći ući u nastambu i sa terase promatrati lavove. Staru nastambu ćemo srušiti jer je zastarjela, a u novoj će biti smještena tri do četiri lava i bit će dovoljno velika, primjerena njima, otvorena i sa puno zelenila. Planira se i izgradnja nove nastambe za nilske krokodile u tropskoj kući. Naime, danas se krokodili nalaze u nastambi koja je u podrumskoj etaži i posjetitelji krokodile promatraju odozgo, a u novoj nastambi krokodili će biti u razini posjetitelja s velikim bazenom - rekla nam je direktorica ZOO-a, dodajući kako su im za tu nastambu potrebne financije.

Po završetku nastambe za afričkog lava i životinja koje žive u kopjeu, nastavit će s drugim dijelom nastambe afričke savane koja će udomiti žirafe, zebre, manje vrste antilopa, nojeve, marabue. U planu je nova i nastamba za medvjede. Zatim slijedi nova nastamba za deve, tigrove, velika letna volijera za afričke ptice, nastamba za pingvine, morske lavove te velika nastamba za jednu vrstu čovjekolikih majmuna (čimpanze ili gorile). Planove smo razvili, kaže direktorica, a sad je na redu dobivanje dozvola i realizacija.

- Osigurali smo sredstva za postavljanje protubučne i sigurnosne ograde prema Maksimiru, a od tog smo pola novca dobili iz europskih fondova, a pola nam je dao Grad - rekla je Davorka Maljković.

Na upit hoće li ZOO ikad više dobiti slonove, rekla je kako na žalost, za to nemaju uvjete. Prema sadašnjim propisima, samo za slonove potrebna su dva hektara zemljišta, a cijeli ZOO ukupno ima 5,5 hektara.

'Svrha ZOO-a nije gledanje životinja nego edukacija'

Tijekom cijele godine ZOO ima veliki broj posebnih događaja i radionica, a među posebnim su programima i vožnja čamcima Prvim maksimirskim jezerom, proslave rođendana, Zoolimpijada, Abrakadabra Zoo, Eko akademija, fotosafari i Divlje ljeto u Zoo vrtu.

- Svake godine program obogaćujemo novim sadržajima jer samo gledanje životinja nije svrha zoološkog vrta. Svrha je edukacija, senzibilizacija, uključivanje posjetitelja u razne programe zaštite životinja i prirode općenito - kaže Maljković, dodajući kako su zahvaljujući vrsnim edukatorima svi programi odlično posjećeni. Trenutno se održava Zoolimpijada na kojoj sudjeluje 330 djece.

Upoznati građane sa zmijama i razbiti strah prema njima

Direktorica ZOO-a ističe kako su se ove godine dosta usredotočili na zmije i gmazove. Lani su kaže, upoznali posjetitelje sa tri vrste zmija otrovnica, a ove godine u ZOO planiraju dovesti i ostale zmije.

- Želimo razbiti strah i predrasude prema zmijama tako dane dolazi do nepotrebnog ubijanja tih životinja - rekla nam je Maljković. U suradnji sa PMF-om, Državnim zavodom za zaštitu prirode i Hilom rade na programima zaštite ugroženih domaćih vrsta kao što su dinarski volunar, riječka kornjača, žutokrug i čovječja ribica.

Ove je jeseni Europsko udruženje zooloških vrtova i akvarija Zoološkom vrtu grada Zagreba dodijelilo nagradu za podizanje svijesti javnosti o važnosti zaštite čovjekolikih majmuna. Kampanjom u kojoj sudjeluje više od 300 zooloških vrtova i institucija diljem Europe, želi se uključiti javnost u zaštitu čovjekolikih majmuna. Kampanjom se prikuplja novac za zaštitu te ugrožene vrste, ali i potiče ljude na promjenu životnih navika kojima ugrožavaju prirodu.


  • Autor: Martina Pauček Šljivak
  • Photo: Pixsell
  • Datum: četvrtak, 12. siječnja 2012. u 22:40
 

      
Zadnje vijesti
Zagreb Kolona građana čeka na prijevoz za Mirogoj (FOTO)

Velik broj građana odlazi na Mirogoj i Krematorij s Kaptola. Gužve su na autobusnim stanicama ZET-a.

Zagreb Švaljek: 'Ljudski je prihvatiti ostavku Slobodana Ljubičića!'

Iako je očito da je predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga podnio ostavku kako bi ga istražni sudac pustio da se brani sa slobode, Sandra Švaljek i Darinko Kosor smatraju da se radi o 'moralnom činu

Zagreb Holding podijelio još 253 otkaza zbog lažnih diploma!

Najviše nepravilnosti pronađeno je u ZET-u. Naime, kod 84 zaposlena ustanovljeno je da imaju lažnu dokumentaciju o obrazovanju. U Čistoći njih 71 nema odgovarajuću stručnu spremu za posao koji obavlja

Zagreb 'Tete' u dječjim vrtićima prosvjedovale zbog uvjeta rada: 'Naša svakodnevnica - Snjeguljica i 30 patuljaka!' (FOTO)

Prosvjednu hodnju gradom "tete" su počele ispred Radničkog doma zviždeći i noseći ulicama transparente na kojima je pisalo "Za dostojanstvo radnika u dječjim vrtićima", "Tražimo neodogodivu primjenu p

Izdvojeno
Najčitanije