Photo: Patrik Macek/PIXSELL

UŽIVO IZ SABORA Sa 110 glasova usvojena je Istanbulska konvencija, 76 zastupnika podržalo Martinu Dalić!

Autor: Mia Mitrović

Živahni petak u Saboru

U Hrvatskom saboru danas se odlučuje o ratifikaciji Istanbulske konvencije koja je podijelila društvo. Odlučivat će se i o opozivu ministrice gospodarstva i potpredsjednice Vlade Martine Dalić. Premijer Plenković doima se staloženo te mirno i argumentirano odgovara na škakljiva pitanja saborskih zastupnika.

12:13 Izglasano je povjerenje ministrici Dalić, no bilo je gusto. 76 zastupnika bilo je protiv opoziva, 71 za opoziv potpredsjednice Vlade!

12:11 Hrvatska je usvojila Istanbulsku konvenciju sa 110 glasova za, 30 protiv i 2 suzdržana

12:06 Premijer Andrej Plenković se obratio zastupnicima uoči glasovanja:

“Bit ove konvencije zaštita je žena od nasilja. Ovo nije uvođenje rodne ideologije. Takve obveze iz konvencije ne proizlaze.”

11:45 Zastupnik MOST-a Miro Bulj ušao je u verbalni konflikt s premijerom Plenkovićem. Premijer mu je rekao da je ‘panj’.  Potom se sukobio i s predsjednikom Sabora Goranom Jandrokovićem te zbog toga zaradio opomenu.

11:15 Prva na dnevnom redu za glasanje u Saboru u 12 sati bit će Istanbulska konvencija. Posljednja, peta, bit će točka o izglasavanju povjerenja ministrici Martini Dalić.




10:45 Ministrica Dalić može računati sa svih 7 glasova kluba stranke Milana Bandića i Narodne stranke reformisti, rekao je Bandić na konferenciji za novinare. Kad je u pitanju Istanbulska konvencija, glasat će po savjesti, rekao je Bandić, istaknuvši da Poljska i Italija, koje su usvojile Konvenciju, razmišljaju o reviziji. Osim toga, rekao je da bi glasanje o Konvenciji trebalo odgoditi dok postoje prijepori. “Ako netko ima pravo odabrati je li muško ili žensko, zašto zastupnici ne mogu odlučiti kako će glasati o Konvenciji”, rekao je Bandić.

10:16 Dojučerašnji član vladajuće većine Hrvoje Zekanović premijera je pitao o njegovim poslovnim ambicijama u Europskoj uniji. Plenković je demantirao medijske napise da “lovi” posao u Bruxellesu te još jednom ponovio da je njegov posao biti predsjednik Vlade RH.

10:07 Nakon izlaganja premijera, zastupnici su se javili za replike. SDP-ov Bojan Glavašević replicirao je Plenkoviću na izlaganje. Pitao ga je za sankcije Rusiji. “Jeste li komunicirali s predsjednicom države jer ona poziva Putina u Hrvatsku”, pitao je Glavašević.




“Naravno da smo razgovarali, vrlo temeljito, sagledali sve aspekte i donijeli zajedničke odluke”, odgovorio je Plenković.

10:05 Aktivistkinje su na dan glasovanja o ratifikaciji Istanbulske konvencije ispred Hrvatskog sabora postavile siluete i osmrtnice, prenosi N1.

9:30 Premijer podnosi izvješće o sastancima Europskoga vijeća održanima u Bruxellesu. ”Tema koja je bila važna bila je energetska strategija Unije. Cilj je izgraditi u cijelosti integrirano energetsko tržište”, rekao je Plenković.

Nakon njegova izvješća zatraženo je 10 replika.

9:25 Nakon sastanka Kluba zastupnika a uoči glasovanja o ratifikaciji Istanbulske konvencije predsjednik Vlade Andrej Plenković kratko je rekao ‘Sve je dobro, comme il faut!’.

9:20 Saborski zastupnik HDZ-a Stevo Culej na konferenciji za medije u Saboru izjavio je da ostaje pri svom stavu da neće podržati ratifikaciju Istanbulske konvencije.

 

 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.