Žrtva grupnog silovanja pobjegla iz Sirije, otac i braća je ubili u Njemačkoj po narudžbi majke jer je obeščastila obitelj!

Autor: Marcel Holjevac

Sirijka koja je pobjegla u Njemačku nakon što su je trojica muškarca grupno silovala pronađena je mrtva. Policija vjeruje da se radi o "ubojstvu iz časti", vjerojatno organiziranom od njezine majke i izvršenom od strane njezina oca i braće.

Bild Zeitung njezino ime navodi kao Rokstan M. Ona je djevojka s gornje slike. Imala je dvadeset godina, a pronađena je plitko zakopana u jednom vrtu u gradu Dessauu, na istoku Njemačke prije tjedan dana, 2. listopada. Vlasti, prema njemačkim medijima, smatraju da je Rokstanina obitelj odgovorna za njezinu smrt i da je ubojstvo “provedeno od strane osoba iz njezine neposredne blizine i iz kulturoloških poboda”, kako je to rekao glasnogovornik glavnog državnog odvjetnika Christian Preissner. Policija, ukratko, vjeruje da su je njezini najbliži – otac i braća – izboli do smrti jer je osramotila svoju obitelj, time što je – silovana. Ako vam je tu nešto čudno, ne treba biti: u islamskim zemljama nerijetko silovane žene budu kamenovane do smrti, naročito ako zatrudne. To se naime smatra nepobitnim dokazom vanbračnog seksa, što je kažnjivo smrću. S druge strane, po šerijatskom zakonu, žena mora imati na sudu četiri isključivo muška svjedoka da bi dokazala silovanje. Drugim riječima, ono je nedokazivo. “Ne volim izraz ubojstvo iz časti”, kaže Christian Preissner, “Ali ako motivi upućuju da se radi o ‘ubojstvu iz časti’ upotrijebit ću taj izraz”.

Ali, stvari su još gore od toga. Poslodavac ubijene Rokstan, Mark Kruger, vjeruje kako je njezina majka naručila to ubojstvo. Rokstan je nakon što je pobjegla iz Sirije živjela u Njemačkoj dvije godine, zaposlila se i, prema njemačkim vlastima, uspjela se dobro integrirati u njemačko društvo. Radila je kao prevoditeljica za sirijske izbjeglice, a živjela je sama. Kruger ju je zaposlio kako bi mu poslužila kao prevoditeljica pri intervjuiranju izbjeglica. Mark Kruger je pisac, i ta mu svjedočanstva trebaju za novu knjigu koju piše. Ona je također Marku dala intervju: “Silovala su me trojica muškaraca. Nakon što se to dogodilo, moja me je obitelj smatrala ‘onečišćenom’. Majka i braća su me zlostavljali. Govorili su mi da zaslužujem umrijeti,” rekla je u intervjuu Krugeru – i to je ostalo zapisano na vrpci. Upravo taj intervju teško tereti obitelj.

Rokstan je pobjegla od svoje obitelji u Berlin i živjela je u Papatya, kriznom centru za djevojke i žene – izbjeglice. Eva Kaiser, direktorica Papatya, rekla je za FoxNews.com kako vjeruje da je Rokstan ubila njezina obitelj “jer više nije bila djevica nakon što je silovana u Siriji”. Rokstan se ipak vratila svojoj obitelji nekoliko dana prije smrti, no izgleda da je strahovala za svoj život – na njezinom WhatsApp profilu ostalo je zabilježeno “Čekam smrt. Ali premlada sam da bih umrijela”, prenosi MailOnline. Rokstanin otac Haso nakon ubojstva je pobjegao iz Njemačke natrag u Siriju, što također upućuje na to da bi sumnje mogle biti osnovane. Njezina su braća također nestala, a policija njih i oca traži zbog ispitivanja. Rokstanina majka Roda, međutim, poriče da ima išta s njezinom smrću.

No, na nju se ne sumnja bez razloga. Krüger je rekao kako smatra da je zapravo majka naručila ubojstvo i kako je ona već prije unajmila ubojicu da ubije njezinu kćer, ali se to izjalovilo. To mu je rekla Rokstan koja je to doznala “od prijatelja”.

Ubojstva iz časti sve su veći problem u Njemačkoj. Prema Evi Kaiser, u zadnjih 20 godina dokumentirano je 129 slučajeve “ubojstva iz časti” u toj nekoć mirnoj i civiliziranoj zemlji. Broj je vjerojatno osjetno veći jer oni u Papatyi nemaju sve klasificirane policijske podatke – to je broj slučajeva za koji javno postoje dostupni policijski podatci. Studija koju je provela savezna policija 2006. pokazuje da prosječno godišnje u zemlji ima 13 ubojstava iz časti. Uz novih skoro dva milijuna imigranta, pretežno iz muslimanskih zemalja, koliko se očekuje da će u Njemačku doći samo ove godine, problem će svakako postati osjetno veći.  “Taj će se problem povećati s brojem useljenika, kao i problem prisilnih vjenčanja, vjenčanja djece, nasilja nad djevojčicama i fizičkog zlostavljanja, prikrivene poligamije i prisilnog nametanja burki i marama”, kaže Phyllis Chesler, koja je napisala nekoliko studija o “ubojstvima iz časti”.

UN procjenjuje da se u svijetu godišnje dogodi bar 5000 “ubojstava iz časti”. Više od 1000 žena godišnje biva ubijeno jer su obeščastile obitelj samo u Pakistanu; ali sred Europe, u Ujedinjenom Kraljevstvu, zabilježeno je 11 744 zločina u zadnjih pet godina koji su povezani s “čašću”, odnosno radi se ubojstvima, premlaćivanjima, otmicama… Razlozi za te zločine su duboko u islamskoj kulturi, u šerijatskom pravu.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.