Screenshot

Željko Komšić optužio HDZ BIH da nastavlja politiku Franje Tuđmana

Autor: Hina

Oporbene političke stranke u Bosni i Hercegovini u utorak nisu uspjele u nakani organiziranja izvanredne sjednice Zastupničkog doma parlamenta Federacije BiH s ciljem usvajanja novog zakona kojim bi se uredio način izbora zastupnika u entitetskom Domu naroda, a taj plan je propao jer su sjednicu bojkotirali kako zastupnici HDZ BiH tako i Stranke demokratske akcije (SDA) i Saveza za bolju budućnost (SBB)

Prvi put u povijesti poratnog parlamentarizma u BiH Socijaldemokratska partija BiH (SDP BiH) i Demokratska fronta (DF) iskoristile su poslovničku mogućnost da uz potpise svoja 22 zastupnika sazovu sjednicu federalnog Zastupničkog doma i to bez suglasnosti predsjedatelja tog tijela i njegovih zamjenika koji u iz redova vladajućih stranaka.

Sjednica je sazvana kako bi se na njoj raspravljalo o prijedlogu zakona o izbornim jedinicama kojim su SDP i DF kanili riješiti problem nastao nakon odluke Ustavnog suda BiH po kojoj su neustavnima proglašene odredbe izbornog zakona o načinu izbora zastupnika u Domu naroda parlamenta Federacije BiH.

Temeljem apelacije Bože Ljubića Ustavni sud BiH je zaključio kako Dom naroda nije tijelo koje štiti interese županija unutar Federacije BiH nego konstitutivnih naroda pa stoga nije ni potrebno da iz svake županije u tom domu budu zastupljeni predstavnici svih konstitutivnih naroda.

Taj je sudski pravorijek doveo u pitanje provedbu rezultata izbora najavljenih za listopad ove godine pa su oporba te vladajuće hrvatske odnosno bošnjačke stranke oko toga povele političku bitku predlažući suprotstavljene nove izborne modele.

HDZ BiH i SDA u parlament BiH poslale su svoje prijedloge od kojih nijedan nema izgleda da će biti usvojen dok su SDP i DF željeli to pitanje riješiti na razini Federacije BiH, a to su pak odbili iz vladajuće koalicije.

Na izvanrednu sjednicu federalnog Zastupničkog doma došla su tek 43 zastupnika a za njeno održavanje bila je nužna nazočnost njih bar 50. Zastupnici SDP-a i DF-a posebice su se obrušili na odluku SDA da ne sudjeluje u raspravi optužujući najveću bošnjačku stranku za izdaju demokracije i neprincipijelno savezništvo s HDZ-om.

Predsjednik DF-a Željko Komšić još je u ponedjeljak navečer uputio otvoreno pismo građanima u kojemu je ustvrdio kako su HDZ i SDA “oteli državne institucije” te pokazali kako su u savezništvu čiji je cilj konačna etnička podjela BiH.




Komšić je HDZ BiH optužio da “nastavlja politiku Franje Tuđmana” s konačnim ciljem raspada BiH dok je SDA-u predbacio pristajanje na “trule kompromise” samo radi ostanka na vlasti. Iz SDA su Komšiću u utorak odgovorili svojim pismom u kojemu su ga nazvali demagogom koji širi bespotrebnu histeriju.

“Komšiću preporučujemo i da se ubuduće prije histeričnih istupa u javnosti, po kojima je inače poznat, dobro smiri i popije jaku dozu apaurina”, poručili su iz SDA. Iz SDP BiH u utorak su poručili kako je odluka SDA i HDZ BiH da bojkotiraju zakonito sazvanu sjednicu federalnog parlamenta za njih kap koja je prelila čašu te su najavili kako više neće sudjelovati ni u pregovorima o izmjenama državnog izbornog zakona, koji se trenutačno vode uz posredovanje veleposlanstva SAD, delegacije Europske unije u BiH i Ureda visokog predstavnika (OHR).

“Mi u SDP-u više ne želimo sudjelovati u farsi koju režiraju SDA i HDZ. Današnjom odlukom da pokušaju blokirati parlament FBiH pokazali su čvrst savez, kojem je cilj opstanak na vlasti po svaku cijenu”, poručili su iz SDP-a.




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.