screenshot/Twitter

Zastrašujući uragan uništava najsiromašniju državu svijeta: Poginuli i stradali izvlače se iz ruševina (VIDEO)

Autor: dnevno.hr

Haiti, najsiromašnija srednjoamerička država, trebao je u nedjelju provesti predsjedničke izbore, no oni su odgođeni zbog katastrofalnih posljedica uragana.

Snažan uragan Matthew je u utorak rano ujutro po lokalnom vremenu pogodio krajnji jugozapadni dio najsiromašnije karipske države Haiti, a razornom snagom nastavio se kretati i dalje. U trenutku ulaska centra uragana na obale Haitija prosječna brzina najjačih vjetrova je iznosila 230 km/h što ga čini uraganom četvrte kategorije jakosti.  Tlak zraka u središtu uragana iznosio je 934 mbara.  Riječ je o trećem najjačem uraganu koji je u znanoj povijesti pogodio Haiti te najjačem u zadnje 52 godine.  Samo su uragani Cleo (1964. godine) i uragan Flora (1963) bili jači kada su direktno pogodili Haiti.  Zasad nema izvještaja o posljedicama  uragana ali se strahuje da će štete od jakih vjetrova, obilnih kiša, poplava i odrona biti velike.

Nakon Haitija centar uragana krenuo je prema krajnjem istoku Kube, a potom prema Bahamima preko kojih je sporo prelazio tijekom srijede i četvrtka. Nakon Bahama uragan Matthew krenuo je prema jugoistoku SAD-a. Pogodivši jugozapadni dio Haitija, oštetio je oko 80 posto kuća na području na kojem živi više od 700 000 ljudi. U ruševinama i poplavama poginulo je najmanje 22 ljudi, a stotine tisuća ljudi treba pomoć.

U Dominikanskoj Republici uragan je ubio četvero ljudi, a obrušio se i na istočni dio Kube, na područje 90 kilometara istočno od Guantanama.

Nacionalni centar za uragane očekuje da će se Matthew posve približiti istočnoj obali Floride u četvrtak navečer.




Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.