Zastara: Miloševićeva ‘mlada’, Mira Marković, uskoro ponovno u Srbiji

Autor: hina

Mira Marković nikada nije obavljala dužnosti u vladi, ali je žrtve Miloševićeva režima i njihove obitelji optužuju za poticanje represije pa čak i ubojstva spominjući pri tome slučajeve ubojstva novinara Slavka Ćuruvije i političara Ivana Stambolića.

Tjeralica za suprugom umrlog bivšeg srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića, Mirom Marković, optuženom u Srbiji za kazneno djelo nezakonitog posredovanja, bit će ukinuta 13. listopada zbog zastarjelosti kaznenog gonjenja, nakon čega se ona slobodno može vratiti u Srbiju, piše u utorak beogradski Press.

U izjavi tom dnevniku njezin pravni zastupnik Zdenko Tomanović tvrdi kako, što se tiče srbijanskog pravosuđa, ona nakon tog datuma postaje slobodna žena te da tjeralica za njom mora biti povučena.

– Apsolutna zastarjelost kaznenog gonjenja nastupa 13. listopada ove godine! Poslije tog datuma ona mora biti skinuta s tjeralice – ističe Tomanović.

Navodeći kako je je kaznena prijava protiv nje politički motivirana, Tomanović ocjenjuje da je čitav proces protiv Mire Marković “podsmijavanje i logici i pravu”.

Okružno javno tužiteljstvo u Beogradu podiglo je krajem 2002. godine optužnicu protiv Mirjane Marković zbog kaznenog djela nezakonitog posredovanja. Ona je tada optužena da je nezakonito utjecala da se dadilji njenog unuka dodijeli državni stan, podsjeća “Press” te ističe da, unatoč bombastičnim najavama, Marković nikada nije optužena za bilo koje drugo, ozbiljnije kazneno djelo. Marković je 2003. napustila zemlju.

Press podsjeća da je proteklog tjedna, također zbog zastarjelosti, kaznene odgovornosti za premlaćivanje člana negdašnjeg pokreta “Otpor”, usmjerenog na svrgavanje Slobodana Miloševića, oslobođen Miloševićev sin Marko, te dodaje kako bi se Mira i Marko već sredinom listopada bez ikakve bojazni mogli vratiti u Srbiju.

Pozivajući se na izvor u tužiteljstvu, koji je inzistirao na anonimnosti, isti list navodi kako je istraga o ulozi Mire Marković i Marka Miloševića u organiziranom krijumčarenju cigareta, višemilijunski vrijednome poslu, tijekom devedesetih godina trenutačno u prekidu zbog nedostatka dokaza te nemogućnosti provjere nekih navoda i dolaska do nekih dokumenata.




Mira Marković (68) nikada nije obavljala dužnosti u vladi, ali je žrtve Miloševićeva režima i njihove obitelji optužuju za poticanje represije pa čak i ubojstva spominjući pri tome slučajeve ubojstva novinara Slavka Ćuruvije i političara Ivana Stambolića.

Aktualni srbijanski ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić koji je, nakon smrti Slobodana Miloševića od posljedica infarkta u pritvoru Haaškog tribunala u ožujku 2006., izabran kao njegov nasljednik na mjestu predsjednika Socijalističke partije Srbije (SPS), kaže da je čuo kako se Mira Marković želi vratiti u Srbiju te ističe kako politika i političko djelovanje ne smiju imati veze s radom sudova i tužiteljstva.

Mirjana Marković i Marko Milošević su u bijegu i, po medijskim navodima, nalaze se u Rusiji gdje su dobili azil.




Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.