Karolina Grabowska/pexels.com
Karolina Grabowska/pexels.com

ZAOKRET U RATU PROTIV TERORIZMA: Dio francuskih medija prestat će davati pažnju teroristima!

Autor: T. P.

Francuska, svjesna rizika od potencijalnih novih napada, s terorizmom se pokušava obračunati na različite načine, a kako će ovaj djelovati, ostaje tek vidjeti.

Rat protiv terorizma vodi se i na psihološkom planu, a ovaj potez francuskih medija mogao bi biti od značaja. Naime, dio medija u Francuskoj koja u posljednje vrijeme bilježi povećan broj terorističkih napada odlučio je ne objavljivati fotografije i/ili imena terorista. Primjerice, list Le Monde više neće objavljivati fotografije počinitelja napada “kako bi spriječio eventualne posljedice njihova veličanja poslije smrti”, najavio je direktor Jerome Fenoglio u uvodniku lista. Osim Le Mondea, jednako će postupiti i mreža za cjelodnevno informiranje BFMTV, čiji je urednik vijesti Herve Beroud izjavio  za AFP da “fotografija može na istu razinu staviti žrtvu i terorista”.

Radio Europe 1 više neće navoditi imena napadača, a katolički list La Croix više neće objavljivati njihove fotografije i prezimena. S objavljivanjem imena iznimno će oprezi biti radio RFI i TV mreža France 24 koji fotografije neće objavljivati.

Psihoanalitičar Fethi Benslama podupire skrivanje identiteta, smatrajući da su mnogi počinitelji terorističkih zlodjela psihički labilni i da medijsko eksponiranje djeluje poticajno na njih. Ograniči li im se prisutnost u medijima, to bi moglo djelovati drugačije na njih.

“Jedan od najvećih motiva za počinitelje napada je biti poznat i priznat u javnosti. Prije smrti oni ostavljaju tragove i maštaju o svjetskoj slavi”, rekao je za AFP ovaj psihoanalitičar, a slaže se i francuska javnosti koja peticijom traži medijsku anonimnost za teroriste. Do srijede je ova peticija prikupila više od 75 000 potpisa, svega tjedan dana nakon što je pokrenuta.

Beroud s BFMTV-ja dodao je da ipak ne treba djelovati na uštrb informiranja te će ta medijska kuća nastaviti s objavom imena, ali ne i fotografija.

Agencija France – Presse odlučila je “ne uskratiti” fotografiju i ime terorista te će te podatke nastaviti objavljivati.

Francuska, svjesna rizika od potencijalnih novih napada, s terorizmom se pokušava obračunati na različite načine, a kako će ovaj djelovati, ostaje tek vidjeti.

Autor: T. P.

ZADNJE VIJESTI