Waltraud Klasnic istražuje svećenike pedofile

Autor: hina

Bivša poglavarica Štajerske, predana katolkinja, rekla je da će njezino povjerenstvo, u kojemu neće biti predstavnika svećenstva, početi s radom koncem travnja.

Bečki nadbiskup, kardinal Christoph Schoenborn prvi put je priznao da je Crkva “pogriješila” u skandalu oko svećeničke pedofilije i da je prikrivala činjenice koje će istražiti neovisna predstavnica vjernika.

– Mi, Božji narod, njegova Crkva, zajedno snosimo krivnju – rekao je na misi koju je u srijedu navečer slavio u bečkoj katedrali pred oko 3.000 vjernika.

– To je bolno iskustvo za Crkvu. No što je ta bol prema boli koju su osjećale žrtve, koje nismo htjeli vidjeti ni čuti – dodao je.

Usto je osudio “urotničku šutnju” koja je dotad okruživala afere spolnog zlostavljanja koje su prije nekoliko tjedana izašle u javnost i u Austriji.

Kardinal je zahvalio žrtvama čija su svjedočenja pročitana na misi, što su prekinuli tu šutnju.

– Hvala žrtvama koje su se odvažile progovoriti. Često treba vremena da se prekine spirala šutnje – istaknuo je tijekom propovijedi. -Sada bolje možemo spoznati problem, ali još puno toga treba učiniti.

Kardinal je u četvrtak predstavio novinarima neovisnu predstavnicu Waltraud Klasnic, katolkinju (64) koja je u nedjelju imenovana da istraži svećeničko spolno zlostavljanje djece.




Klasnic, bivša poglavarica Štajerske, rekla je da će njezino povjerenstvo, u kojemu neće biti predstavnika svećenstva, početi s radom koncem travnja. Nije isključila mogućnost da će pozvati i neke članove udruga žrtava, ako oni pokažu volju za suradnju.

Austriju je zahvatio val optužba za spolno zlostavljanje u katoličkim školama.




Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.