SCREENSHOT

Vraćamo se u 1939. – Poljska je opet na meti zlokobnih sila?!

Autor: dr. Boštjan Marko TURK / 7dnevno / 23. rujna 2016.

ISIL, Putin, okupacija Krima i istočnih dijelova Ukrajine, koja podsjeća na Poljsku od 1939. do 1945., milijuni migranata u Europi. Kad padne Ukrajina, baltičke zemlje i Poljska opet će biti na meti negativnih snaga

Kada su se 1944. sovjetske postrojbe približavale granicama Poljske, Winston Churchill duboko je uzdahnuo: „U rat smo išli zbog Poljske.“ Znao je, naime, što će se dogoditi. Poljska je bila ključna država kod proširenja Europske unije 2004. godine. U to je vrijeme vladalo očekivanje da će Stari kontinent početi disati s oba plućna krila.

Posljednje glasovanje u Europskom parlamentu, na kojemu su zastupnici odrekli Poljskoj suverenitet nad ustavom i zakonima, označilo je kraj jedne ere. Pogotovo zbog rezolucije prema kojoj bi se u Poljskoj navodno gazila ljudska prava i pravna država, a za koju su glasovali članovi Europske pučke stranke (s izuzetkom mađarskih članova). Protiv suvereniteta Poljske nastupila je i skupina koja je odlučno podržala Andreja Plenkovića u njegovu pohodu na vlast, to jest Europska pučka stranka (EPP).

Šutnja ‘pučana’ o istinskom tlačenju u Poljskoj

Da je pri tome Europski parlament ignorirao sve standarde, jasno je do neba: ista politika nije reagirala na istinito uskraćivanje ljudskih prva u Poljskoj za vrijeme prijašnje, postkomunističke vlade: europski dužnosnici nisu se pitali – na primjer –  tko je dao mandat tajnoj službi za praćenje 2.177.000 telefonskih brojeva u Poljskoj. Europska unije nije reagirala niti kada su u svibnju 2011. zaposlenici Agencije za unutarnju sigurnost proveli pretraživanja kuća zbog pisanja novinarskog satiričkog lista, niti kada su preko određene mrežne stranice ismijavali predsjednika Poljske Bronislawa Komorowskog. U lipnju 2014. isti su agenti upali u sjedište tjednika Wprost, nakon što je uredništvo objavilo i razotkrilo koliko je korumpirana vlada. U prosincu 2014. uhićen je novinar poljske tiskovne agencije i nacionalne televizije, jer je istraživao lokalne izbore za gradonačelnika Varšave zbog sumnje u istinitost rezultata. Novinari koji su se zauzimali za neovisnu istragu zrakoplovne nesreće u Smolensku u travnju 2010. godine, u kojoj je poginulo 96 ljudi, uključujući i Lecha Kaczynskog i njegovu suprugu Mariju, su dobili otkaz. Europsku pučku stranku to nije brinulo. To “zaista” nije ukazivalo na problem.

Poljska je tek početak, i Angela se loše osjeća

No, razvoj događaja koji se odnosi na Poljsku samo je jedan od kamenčića u mozaiku. Istodobno je čelnica Europske pučke stranke, demokršćanka Angela Merkel pretrpjela veliki poraz u Berlinu. Istočni dio bio je protiv nje. Alternativa za Njemačku je prvi put postigla dvoznamenkasti broj u glavnom gradu. Serija poraza CDU-CSU-a i paralelni niz pobjeda AFD-a (Alternative za Njemačku) ukazuju na to da će se karta Europe značajno promijeniti. Nakon umornih i razmaženih eurobirokrata, na pozornicu stupaju nove sile. Čak se i Europa sama raspada na sastavne dijelove.

Ne razlikuje se sve to od događaja na globalnoj razini. Na zadnjim izborima Putinova Jedinstvena (Velika) Rusija osvojila je više od dvotrećinske većine. Potrebno je pročitati knjigu Garija Kasparova Zima dolazi („Zašto je potrebno zaustaviti Vladimira Putina i neprijatelje slobodnoga svijeta“), kako bi se razumjelo koliko je duboko u nekadašnje uzorke vladavine upleten Putin, agent KGB-a. Tijekom posljednjih izbora u Rusiji, Hrvatskoj i Sloveniji postoji sličan uzorak. Ne samo da je postkomunistička matrica jednaka, jednaka je i reakcija ljudi. Odaziv birača u sve tri države jedva je prelazio 52 posto. To znači da je polovina birača bojkotom poručila što misli o takvoj vlasti, te izrazila da se ništa ne može promijeniti.

Samo nada još nije umrla

Osim na europsku, spomenuto utječe i na kartu svijeta. Hilary Clinton je počinila neoprostivu pogrešku kada je nakon nesvjestice (snimku s YouTubea prenijeli su svi svjetski mediji) otkrila da navodno ima upalu pluća. S tim je „pothvatom“ Donaldu Trumpu omogućila iskorak prema prvom mjestu. Donald Trump odlično se razumije s Vladimirom Putinom. Pri tome ponavlja pogreške koje su počinili svi američki predsjednici još od Ronalda Reagana. U odnosu na Kremlj je – naivan.

Povijest se vraća ciklički: svijet podsjeća na 1939., kada su zbog slabosti Europe i Amerike na pozornici zavladale najvažnije negativne sile svijeta. One su sada vidljive i uzimaju zamah. ISIL, Putin, okupacija Krima i istočnih dijelova Ukrajine, koja podsjeća na Poljsku od 1939. do 1945. godine, milijuni migranata u Europi. Kad padne Ukrajina, baltičke su zemlje i Poljska ponovno na meti negativnih snaga. Kao ni Staljin, niti Putin neće stati na granicama prijašnjeg Sovjetskog Saveza.

I Hrvatska – u ovom kontekstu ali i šire –  slabija je sada nego što je bila prije godinu dana. Ipak postoji prekretnička točka: ako Andrej Plenković za ministra kulture imenuje Zlatka Hasanbegovića, to će biti jedan od nekoliko koraka u pravome smjeru. Kao i Europa, Hrvatska će se početi graditi od iskustva stečenog nakon pada Berlinskog zida.

Optimizam koji je tada preuzimao Stari kontinent mora se vratiti. Nada je jedina stvar koja umire nakon čovjeka – i društvenog poretka.

 

Dr. Boštjan Marko Turk, autor članka, profesor je na Sveučilištu u Ljubljani, član HAZUD-a

Autor: dr. Boštjan Marko TURK / 7dnevno / 23. rujna 2016.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.