The Times of Israel

Vojna operacija u Egiptu – Ubijeno 38, ranjeno 526 džihadista

Autor: Hina / AFP

Trideset osam džihadista je ubijeno na sjeveru i u središtu Sinaja u Egiptu, a 526 ih je uhićeno nakon opsežne četverodnevne “protuterorističke” operacije, priopćila je vojska u utorak.

Vojska je u petak počela veliku kampanju “čišćenja” Sinaja, na sjeveroistoku zemlje, delte Nila i pustinje na zapadu, uz granicu s Libijom.

Nakon rušenja islamističkog predsjednika Muhameda Mursija 2013. u vojnom udaru, sigurnosne snage se bore s ekstremističkim skupinama, među kojima je i skupina Islamska država (IS), pri čemu su poginule stotine vojnika, policajaca i civila.

U zračnom udaru i u razmjeni vatre u Al Arichu, upravnom središtu na sjeveru Sinaja, “likvidirana je veoma opasna teroristička ćelija koju su činila desetorica takfirista (ekstremista)”, rekao je u utorak glasnogovornik oružanih snaga Tamer el Refai.

Ovime se broj džihadista poginulih od početka ove kampanje nazvane “Sinaj 2018.”, penje na 38.

Uhićeno je 526 osoba, među kojima 400 samo u ponedjeljak, navodi se u priopćenjima koje je vojska objavila od početka operacije.

Krajem studenog 2017. predsjednik Abdel Fattah al Sissi, jedini ozbiljan kandidat na izborima koji će se održati 26. ožujka, dao je tri mjeseca svom načelniku glavnog vojnog stožera i ministru unutarnjih poslova da ponovo uspostavi sigurnost i stabilnost na Sinaju.




Poziv je uputio nekoliko dana nakon napada na džamiju na sjeveru tog poluotoka u kojemu je poginulo više od 300 ljudi, za što još nitko nije preuzeo odgovornost.

Autor:Hina / AFP
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.