Goran Stanzl/PIXSELL

(VIDEO/FOTO) Komemoracija na Bleiburgu: Jandroković: ‘Obaveza je svih uvažavati žrtve bez obzira na stranu’

Autor: dnevno.hr

14:10 Predsjednik Sabora Gordan Jandroković na početku svog govora podsjetio je da je Sabor vratio pokroviteljstvo nad komemoracijom u Bleiburgu.

“Okupili smo se da se poklonimo žrtvama strašnih zločina i članovima njihovih obitelji, da  izrazimo suosjećanje njihove patnje. Na Bleiburškom polju se dogodio bešćutan, dugo godina prešućivana stradanja, a da počinitelji nikada bili izvedeni pred sud pravde”, kazao je Jandroković i dodao:

“Nakon fašističkih zločina tijekom Drugog svjetskog rata, komunističke vlasti su sustavnim i smišljenim zločinom utirale put totalitarizmu, neslobodi i proganjanju neistomišljenika. Ubila je time nadu da će graditi demokratsko društvo. Hrvatska je desetljećima bila talac totalitarnog komunističkog režima, žrtva povreda ljudskih prava, psihičkog i fizičkog terora. To je naša povijest, složena, teška i bolna”, kazao je predsjednik Sabora.

“Danas kada imamo državu, obaveza je svih nas sjećati se svih žrtava i uvažavati svaku nevinu žrtvu bez obzira s koje strane ona dolazila. Prihvaćanje istine znači prihvaćanje odgovornosti”, poručio je Jandroković.

13:50 Prema dobivenim infomacija, policija je prije početka mise udaljila jednog od posjetitelja koji je na sebi imao majicu s ustaškim znakovljem




13:05 Komemoraciji nazoče i potpredsjednik Sabora Milijan Brkić, predsjednik saborskog Odbora za ratne veterane Josip Đakić, zastupnici Ante Babić, Ivan Šipić, Bruna Esih, Zlatko Hasanbegović i Željko Glasnović te tajnik Hrvatskoga sabora Davor Orlović.

13:00 Prema austrijskom Kleine Zeitungu okupilo se oko 10 tisuća ljudi.

12:50 Najviše rangirani predstavnik vlasti, predsjednik Sabora Gordan Jandroković, žestoko je izviždan, javlja Večernji list.




11:40 “Ovdje se molimo za mir i pokoj duša tisuća ubijenih na stratištima i zakopanih, bez imena i groba, u masovnim grobnicama”, rekao je msgr. Želimir Puljić na početku mise. Nazočne je na početku komemoracije pozdravio ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu Tomislav Markić te rekao da je Bleiburško polje bremenito poviješću i ispunjeno spomenom na nebrojene žrtve koje su se “ovdje nadale spasu, a umjesto toga započele teški križni put koji je mnoge od njih odnio u smrt. Pozvao je nazočne da dostojno daju počast svim ratnim i poratnim žrtvama, “osobito onima koji su bez suda ubijeni po završetku Drugog svjetskog rata te su njihovi zemni ostaci zatrpani i skriveni po poznatim i nepoznatim grobištima i jamama… Pozivam vas da to učinimo dostojanstveno, katolički, sabrano moleći božje milosrđe kako za žrtve, tako i za počinitelje tih strašnih zločina, ali i za one koji i danas pronalaze izgovore za njih ili pak žele žrtve zloupotrijebiti u neke svoje sebične svrhe, ne bi li se i jedni i drugi obratili i pokajali”, rekao je i zaključio: “Mislimo ovdje, dodao je, misli oprosta i pomirenja, misli koje nas otvaraju budućnosti, u svjetlu istine i pravednosti”.

11:20 Komemoracija je započela molitvom kod hrvatskog groba na mjesnom groblju u Unterloibachu, a nastavljena misom u Bleiburškom polju.

10:50 Alkohol se ne prodaje. Bleiburg vrvi policijom.

73. obljetnica bleiburške tragedije

Obilježavanje 73. obljetnice bleiburške tragedije i križnih puteva počelo je molitvom kod hrvatskog groba na mjesnom groblju u Unterloibachu, nakon čega je procesija otišla prema Bleiburškom polju, gdje se već okupilo mnoštvo sudionika službene komemoracije koja počinje u 12 sati.

Na Bleiburškom (Lojbaškom) polju u Austriji svetom misom i komemorativnim govorima obilježava se stradanje više desetaka tisuća hrvatskih civila i vojnika poražene pronacističke NDH koji su se u svibnju 1945. godine htjeli predati savezničkim snagama, ali ih je britanska vojska izručila jugoslavenskoj da bi potom brojni odmah bili ubijeni, a mnogi idućih mjeseci u marševima poznatima kao križni putevi.

Komemoraciju organizira Počasni bleiburški vod (PBV) u suradnji s Ravnateljstvom dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu te Hrvatskom katoličkom misijom u Klagenfurtu, koja prirema liturgijski dio komemoracije. Održava se po pokroviteljstvom Hrvatskoga sabora i supokroviteljstvo Hrvatskoga narodnog sabora Bosne i Hercegovine.

Nazoči joj predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH, član Predsjedništva BiH Dragan Čović, izaslanik predsjednice Republike bit će ministar državne imovine Goran Marić, a predsjednika Vlade ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, te ministri Lovro Kuščević Milan Kujundžić.

Među političarima prisutni su bili i potpredsjednik Sabora Milijan Brkić, te zastupnici Josip Đakić, Ante Babić i Ivan Šipić, kao i Bruna Esih, Zlatko Hasanbegović i Željko Glasnović.

Svetu misu predvodit će zadarski nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije Želimir Puljić, a molitvu za žrtve islamske vjeroispovijesti predvodit će glavni imam Medžlisa Islamske zajednice iz Gunje Idriz Bešlić.

Slijede pozdravni govori u ime pokrovitelja i supokrovitelja, predsjednika Sabora Jandrokovića i predsjednika HNS-a BiH Čovića.

Hrvatsko državno izaslanstvo predvođeno Jandrokovićem na kraju komemoracije zapalit će svijeću te položiti zajednički vijenac predsjednice Republike, predsjednika Hrvatskoga sabora i predsjednika Vlade uz spomenik na Bleiburškom polju.

Ovogodišnja komemoracija održava se uz značajniji angažman austrijskog redarstva kojem će pomagati i određeni broj pripadnika hrvatske policije, kao i redari Počasnog bleiburškog voda, a nazoče i djelatnici austrijskog državnog Ureda za strance da bi se spriječila bilo kakva ustaška ili nacistička ikonografija kakve je bilo prijašnjih godina, a mjere kojima se prema takvima najavljuje “nulta tolerancija” u utorak je predstavio i PBV.

Pojačane mjere osjetile su se već na ulazu u Austriju. Putnici u autobusima i vozilima na putu za Bleiburg pomno su kontrolirani na granici tako da se čekalo pedesetak minuta.

U samom Bleiburgu, koji se nalazi oko pet kilometara od mjesta komemoracije, najavljen je prosvjed zbog okupljanja. Blajburški gradonačelnik Stefan Visotschnig rekao je prošlog tjedna za Hinu da mještani nemaju problema s ljudima koji dolaze odati počast žrtvama i da Bleiburg gaji dobre odnose s Hrvatskom, no smatraju problematičnim “političku dimenziju skupa i to što odasvud privlači simpatizere ustaškog režima”.

Na takve je ocjene na konferenciji za novinare PBV-a reagirao predsjednik njegovog Nazornog odbora Vladimir Šeks koji ističe da poduzetim mjerama žele spriječiti “bezumnike i provokatore” i tako izbiti sve adute onima koji “pod egidom da se zlouporabljuju crkveni zakoni i da je to zadnji skup neonacista u Europi” nastoje da se zabrani održavanje komemoracije na Bleiburškom polju.

“To nije zadnji skup neonacista u Europi. To je skup domoljuba, hrvatskih patriota koji žele njegovati trajnu uspomenu na hrvatske žrtve križnih puteva i Bleiburga”, poručio je Šeks.

PROGRAM

Središnja komemoracija žrtvama bleiburške tragedije i hrvatskog križnog puta povodom 73. obljetnice bleiburške tragedije održat će se tradicionalno na bleiburškom polju u Austriji na prostoru biskupije Gurk-Klagenfurt, čiji je mjesni biskup Alois Schwarz dao suglasnost za komemoraciju.

Suorganizatori komemoracije u liturgijskom su dijelu: Ravnateljstvo dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu te Hrvatska katolička misija u Klagenfurtu. Pokrovitelj komemoracije je Hrvatski sabor, a supokrovitelj Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine. Komemoracija će se održati prema okvirnim smjernicama programa proteklih godina:

– 11.00 sati: molitva kod hrvatskoga groba na mjesnom groblju u Unterloibachu,

– 11.20 sati (okvirno): kretanje procesije od groblja u Unterloibachu prema Bleiburškom polju,

– 12.00 sati: početak službenog dijela komemoracije na Bleiburškom polju uz izravan prijenos Hrvatske radiotelevizije,

– 12.05 sati: sveta misa (predvodi zadarski nadbiskup i predsjednik HBK msgr. Želimir Puljić)

– 13.35 sati: molitva za žrtve Bleiburške tragedije islamske vjeroispovijedi (molitvu predvodi Idriz ef. Bešić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Gunja),

– 13.45 sati: pozdravni govori uime pokrovitelja, predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića, te uime supokrovitelja, predsjednika Hrvatskoga narodnog sabora BiH Dragana Čovića,

– 14.00 sati: polaganje vijenaca (prema državnom protokolu).

– 14.15 sati: odjavna riječ glasnogovornika Počasnoga bleiburškog voda vlč. Ante Kutleše.

Na misi pjeva Katedralni zbor sv. Stošije iz Zadra pod ravnanjem maestra Žana Morovića.

Počasni bleiburški vod i ove je godine organizirao besplatni prijevoz za hodočasnike iz Zagreba u Bleiburg. Autobusi su polazili u subotu ujutro od 5.00 do 6.00 sati s autobusnog kolodvora u Zagrebu.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.