VIDEO: Važne odluke o euru, ‘nuklearnom stresu’ i Libiji

Autor: hina

'Prihvatili smo važne zaključke o ekonomskom upravljanju. Svoju monetarnu uniju pojačali smo s ekonomskom unijom. Mislim da možemo reći da će ekonomska i monetarna unija konačno stati na obje noge', izjavio je nakon završetka summita predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso.

Čelnici zemalja članica Europske unije završili su u petak popodne dvodnevni sastanak na vrhu na kojemu su prihvatili sveobuhvatni okvir za stabilnost eura, odlučili da se provedu sigurnosne provjere nuklearnih elektrana te zaoštre sankcije protiv režima Moamera Gadafija u Libiji.

“Prihvatili smo važne zaključke o ekonomskom upravljanju. Svoju monetarnu uniju pojačali smo s ekonomskom unijom. Mislim da možemo reći da će ekonomska i monetarna unija konačno stati na obje noge”, izjavio je nakon završetka summita predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso.

Čelnici su tijekom dvodnevnog summita prihvatili pakt za euro koji bi trebao omogućiti gospodarstvima euro zone da se suoče sa sadašnjom krizom i spriječiti ponavljanje novih dužničkih kriza.

Riječ je o dogovoru koji su prvotno inicirali Njemačka i Francuska pod imenom pakt za konkurentnost. Kasnije je ime promijenjeno u pakt za euro, a sada je dobio konačno ime “pakt za euro plus”. Šest zemalja izvan euro zone najavilo da će se dobrovoljno pridružiti paktu: Danska, Poljska, Latvija, Litva, Bugarska i Rumunjska.

Također je postignut dogovor o uspostavi Europskog stabilizijskog mehanizma (ESM), europske inačice Međunarodnog monetarnog fonda, koji će od sredine 2013. godine zamijeniti privremeni Europski fond za financijsku stabilnost (EFSF). Istodobno, EFSF-u će biti pojačani zajmodavni kapaciteti.

Čelnici su prihvatili amandman na Lisabonski ugovor, čime se stvara pravni temelj za uspostavu ESM-a i sada može početi ratifikacija te promjene u parlamentima zemalja članica.




Šefovi država ili vlada također su podržali paket od šest zakonodavnih prijedloga o proračunskom i makroeknomskom nadzoru i zatražili da se ubrzo provedu stres-testovi za banke.

Osim o euru i gospodarstvu, na summitu je bilo riječi o Libiji i Japanu. Čelnici Europske unije izrazili su spremnost blokirati mogućnost da prihodi od prodaje nafte i plina dospiju u ruke Moamera Gadafija, koje bi on koristio protiv vlastitog stanovništva.

EU je također spremna poticati dijalog sa snagama koje su protiv Gadafijeva režima, uključujući i Prijelazno nacionalno vijeće. Francuska je zasad jedina zemlja koja je priznala to vijeće za legitimnog predstavnika, dok ga EU-a kao cjelina priznaje kao “legitimnog sugovornika”.




Čelnici 27 zemalja članica potvrdili su u petak odluku da se pristupi sigurnosnoj provjeri nuklearnih elektrana, o čemu će Europska komisija podnijeti izvješće do kraja ove godine, izjavio je predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy nakon završetka dvodnevnog summita.

“Odlučili smo da sigurnost nuklearnih elektrana treba hitno provjeriti kroz tzv. stres-testove. Komisija će o tim stres-testovima izvijestiti Europsko vijeće do kraja ove godine”, izjavio je Van Rompuy na konferenciji za novinare.

“Budući da opasnost ne prestaje na našim granicama, tražimo i od susjednih zemalja da obave slične testove”, dodao je Van Rompuy.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy je nakon summita obećao da će njegova zemlja zatvoriti sve nuklearke koje ne prođu na sigurnosnim provjerama.

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.