VIDEO: Devadasi djevojke na sjeveru Indije prostituiraju se ‘u službi vjere’ od 12 godine

Autor: D.Ko.

Današnje mogućnosti za mlade žene iz nižih kasti vrlo su ograničene. Dostupna zanimanja su rad u agrikulturi, sakupljanje fekalija po kanalizacijama i prostitucija. Na treću opciju odlučuju se zbog najbolje zarade.

Devadasi djevojke na sjeveru Indije dok su vrlo mlade roditelji prodaju kao prostitutke hinduističkim hramovima. Sarah Harris ispričala je njihovu priču za The Independent.

Prvi susret s djevojkama koje svoja tijela ‘posvećuju’ Hindu božanstvu novinarka je imala u gradu Karnatakar, središtu ove bizarne tradicije. Njihova prisutnost u društvu je mnogobrojna, izopčene su i posramljene, a kažu, rado bi se udale, ali ne mogu.

Iako je praksa zakonom zabranjena još 1988. nije se mnogo promijenilo. Samo su ceremonije premještene u ilegalu. Oku stranca ove djevojke ni po čemu nisu različite od drugih, no lokalno stanovništvo itekako ih razaznaje. Sve je poteklo iz nekad bogatih, čak kraljevskih kasta, kada su žene postajale Devadasi kako bi služile božanstvu, a bile su neka vrsta časnih sestara. Nakon 19. stoljeća, pojavom kršćanskih misionara, tradicija se uvelike srozala, praktički na običnu maloljetničku prostituciju. Mnoge djevojke bivaju prodane u dobi od svega dvije, tri godine, a tijelo počinju prodavati s oko 12 godina. Većina ih odrasta u potpuno matrijarhalnom okruženju, nemaju očeve, ali ni muževe.

Današnje mogućnosti za mlade žene iz nižih kasti vrlo su ograničene. Dostupna zanimanja su rad u agrikulturi, sakupljanje fekalija po kanalizacijama i prostitucija. Na treću opciju odlučuju se zbog najbolje zarade. U svijet seksa ulaze u pubertetu kada se njihovo djevičanstvo prodaje najboljem ponuđaču, obično lokalnom biznismenu, poljoprivredniku ili trgovcu.

Ogroman problem predstavlja HIV koji se u ovim područjima širi drastičnom brzinom. Kad se jedna djevojka zarazi, ubrzo podliježe i cijela njezina obitelj, kao i svi muškarci s kojima spava. Oni pak zaraze svoje žene kod kuće i tako dalje. Vrlo je teško izmjeriti točan broj zaraženih.

Izlazak iz začaranog kruga Devadasi prostitucije vrlo je težak zbog ograničenih opcija uzrokovanih izopčavanjem ‘obesčašćenih’ djevojaka iz kolektiva. Naime, ‘čistoća’ djevojke ključna je za ulazak u brak, u suprotnom ju se doživljava kao ‘oštećenu robu’ i nitko je ne želi. Jedna opcija je da se uključe u socijalni rad i edukaciju u borbi protiv ove poražavajuće tradicije.

U nekim selima još uvijek kamenuju na smrt žene koje se uhvati u preljubu ili izvanbračnom seksualnom odnosu.




POGLEDAJTE VIDEO:




Autor:D.Ko.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.