Screenshot YouTube

(VIDEO) BRITANIJA ŠOKIRANA: U emisiji uživo, bivši veleposlanik sasuo naciji istinu u lice o Siriji, Rusima i Assadu

Autor: Dnevno.hr

Očajni voditelj mainstream medija optužio je Petera Forda, bivšeg britanskog veleposlanika u Siriji, da je ruski operativac

Bivši britanski veleposlanik u Siriji, Peter Ford, odbio složiti s BBC propagandom o Siriji i bacio bombu istine uživo.

Peter Ford je odbacio gotovo sve voditeljeve tvrdnje. Krenulo je odmah u startu.

Pozivajući se na tvrdnje da je Assad odgovoran za kemijski napad u Siriji, voditelj BBC-a je rekao, “To je činjenična stvar, zar ne?”

Pogrešno.

“To je mit”, rekao je Ford.

“To nije činjenična stvar”, nastavio je on, odmah poljuljavši voditelja.

“Ono što je potrebno je istraga, jer postoje dvije mogućnosti za to što se dogodilo. Jedna je američka verzija, da je Assad upotrijebio kemijsko oružje na svom narodu.




Druga verzija je da je bačena obična bomba i da je pogodila deponiju streljiva gdje su džihadisti skladištili kemijska oružja. Mi ne znamo koja je od ove dvije mogućnosti točna”.

“Sjetite se Iraka. Stručnjaci, obavještajne agencije, političari su bili uvjereni da je Sadam imao oružje za masovno uništenje. Oni su proizveli mnoštvo dokaza, fotografija, dijagrama. Svi su pogriješili. Sve je bilo pogrešno. Moguće je da griješe i u ovom slučaju, također. Da se samo traže izgovor da napadnu Siriju”.

Ovdje je bilo više istine nego što BBC obično emitira u tjedan dana. Svjestan da smjer razgovora možda ne ide u smjeru u kojem žele njegovi pretpostavljeni, voditelj BBC-a je prešao u režim kontrole štete, i počeo čitati iz istog scenarija koji CNN i MSNBC voditelji koriste svaki put kada se gost usudi krenuti protiv odobrene priče paralelne države.




Tako je, očajni voditelj mainstream medija optužio Petera Forda, bivšeg britanskog veleposlanika u Siriji, da je ruski operativac.

Ali Ford je već bio spreman za taj nizak udarac. Nalik na tihog, blagog čovjeka koji je pretrpio previše poniženja, bivši veleposlanik je uletio u protunapad kao čovjek koji nema što izgubiti.

“Ja ne ostavljam svoj mozak ispred vrata kada proučavam situaciju analitički. Trudim se biti objektivan”, rekao je Ford. “A na temelju prethodnog iskustva, uključujući Irak, možemo vidjeti da ne treba uzeti zdravo za gotovo ono što nam takozvani obavještajni stručnjaci govore kada oni imaju plan”.

“Trump je upravo dao džihadistima tisuću razloga da izvedu operacije pod lažnom zastavom, videći koliko je to uspješno i lako, s lakovjernim medijima, da isprovociraju i usmjere Zapad na neumjerene reakcije”.

“Oni (pobunjenici – Al Kaida i ISIS) će vrlo vjerojatno organizirati operaciju sličnu onoj koju su učinili – a to je dokumentirano od strane Ujedinjenih naroda u kolovozu prošle godine – proveli su napad plinom klora na civile i pokušali napravit da to izgleda kao djelo režima”.

“To će se dogoditi i imat ćemo sve ratne huškače koji će nam govoriti da nam Asad prkosi i da se mora u većoj mjeri krenuti na Siriju”.

Tada je voditelj BBC-a shvatio da ima posla s čovjekom koji odlučan u tome da govori istinu, i da neće i ne može smiješnim optužbama biti natjeran šutjeti. Odlučio je oda Fordu poštovanje, kao što je trebalo od samog početka intervjua.

“S vašom stručnošću – vrijedi napomenuti da ste bivši veleposlanik u Siriji – s vašim znanjem o Assadu i njegovom režimu u toj zemlji, što mislite kakva će biti njegova reakcija na to?”

Ford je rekao: “Assad je možda surov, brutalan … ali nije lud. To prkosi uvjerenju da bi on sve ovo natovario sebi na glavu bez vojne prednosti, mjesto koje je pogođeo nema nikakav vojni značaj, to apsolutno nema smisla. To je naljutilo Ruse. Ni zbog čega drugog, jednostavno to nije prihvatljivo”.

“Svi ćemo snositi posljedice. Cijena nafte će skočiti. Vjerojatno će, kao rezultat ovoga, biti više upotrebe hemjskog oružja, a ne manje. A, ovo je također važno, Rusi i Sirijci će pružiti manje suradnje u borbi protiv ISIS-a.”

Izvor: Ovdje

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.