VELIKA POBJEDA Zastupnici zaustavili Europsku komisiju da ljude i zemlju Europe podloži GMO sjemenu!

Autor: Dnevno.hr

Neke dozvole EU komisija je već izdala, a parlament je zaustavio njihove akcije!

Na plenarnoj sjednici Europskoga parlamenta u četvrtak, zastupnici su usvojili uložene prigovore na nacrte odluka Europske komisije kojima se odobrava stavljanje na tržite sjemena genetski modificiranog kukuruza Bt11, genetski modificiranog kukuruza 1507, i genetski modificiranog pamuka.

Također, zastupnici su zaustavili akcije Europske komisije, koja je već izdala odobrenja za stavljanje na tržite sjemena genetski modificiranog kukuruza MON 810 i njegovih proizvoda, te to odobrenje povukli.

Europski parlament usvojio je rezolucije za svaku od predloženih odluka kojima traži od Komisije da ih povuče.

Naime, prema mišljenju zastupnika, negativni učinci uzgoja takvih sorti genetski modificiranih proizvoda u kombinaciji s primjenom specifičnih pesticida ostavljaju prostora za provedbu dodatnih istraživanja njihovih negativnih učinaka na bioraznolikost.

Upravo dijelom i zbog tih razloga, Europski parlament smatra da nacrti provedbenih odluka Komisije nisu u skladu s pravom Unije jer su nespojivi s ciljem Direktive 2001/18/EZ Europskog parlamenta i Vijeća, koja, u skladu s načelom predostrožnosti, podrazumijeva usklađivanje zakona i drugih propisa država članica i zaštitu ljudskog zdravlja i okoliša kada se u okoliš namjerno uvode genetski modificirani organizmi ili u svrhu odluka koje obuhvaćaju genetski modificirane organizame na tržište kao proizvoda ili u sastavu proizvoda unutar Zajednice.

„Pozdravljam odluku kojom je teritorij Hrvatske izuzet od primjene ovoga sjemena te mi je posebno drago da su takve odluke donijele i nama susjedne države članice EU. To samo potvrđuje kako je inicijativa za proglašenje područja Alpe-Adria slobodnim od GMO-a koju zagovaram već duže od desetljeća i koju sam podigla na europsku razinu očigledno u praktičnoj primjeni. Nama susjedne države kao i Hrvatska prepoznaju važnost zaštite svoje tradicionalne proizvodnje hrane visoke kvalitete. Hrvatska je ovdje sigurno na pravom putu te treba tu prednost isticati i osigurati dodatnu vrijednost za svoje proizvode i kao takve ponuditi ih u turizmu.“ rekla je prilikom rasprave hrvatska zastupnica Marijana Petir.

Autor: Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.