screenshot:twitter

VELIKA BRITANIJA NAPUŠTA EU! MORGAN STANLEY SELI IZ LONDONA; Euroskeptici zazivaju ‘Nexit’ i ‘Frexit’!

Autor: T. P./I.G./A.P.

Nizozemska bi također trebala održati referendum o izlasku ili ostanku u Europskoj uniji, rekao je Geert Wilders, predsjednik nizozemske protuimigrantske stranke PVV.


Nakon referenduma za ili protiv izlaska iz Europske unije, Ujedinjeno Kraljevstvo odlučilo je da napuštaju EU. Glasačka mjesta zatvorena su u četvrtak navečer u 22 sata, a cijele su se noći prebrojavali glasovi.

Najnovije

20.25 – U srijedu će se čelnici Europske unije sastati ali bez britanskog kolege Davida Camerona kako bi razmotrili “proces rastave” s Londonom nakon što su Britanci glasovali za izlazak iz Unije, rekao je petak predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk. Čelnici 28 članica EU-a održat će dvodnevni summit od utorka popodne u Bruxellesu. Premijer Cameron će informirati drugih 27 tijekom večere, napisao je predsjedavajući summita Donald Tusk u pismu čelnicima izlažući dnevni red sastanka.

18:30 Od Brexita do “Nexita” i “Frexita” i ponovnih pregovora o njihovom pristupanju Europskoj uniji, euroskeptici diljem EU slave pobjedu i pozivaju na referendum u njihovim zemljama, što povećava strahovanja za budućnost europskog jedinstva.

17:30 U brojnim europskim medijima, a i šire rezultati britanskog referenduma o napuštanju Europske unije izazvali su negativne reakcije

17:05 Nakon što su Britanci glasovali za izlazak iz EU-a američki predsjednik Barack Obama rekao je: ”Velika Britanija i Europska unija ostat će “prijeko potrebni partneri za SAD”.

15:45 Nizozemska bi također trebala održati referendum o izlasku ili ostanku u Europskoj uniji, rekao je Geert Wilders, predsjednik nizozemske protuimigrantske stranke PVV.




15:35 Oko 2000 zaposlenika Morgan Stanley seli iz Londona u Frankfurt ili Dublin, javlja Reuters, pozivajući se na neslužbene izvore.

13.45 Predsjednik Europske komisije Jean Claude Juncker sazvao je konferenciju za novinare kako bi smirio strasti oko odluke Velike Britanije da napusti Europsku uniju.

12.34 Dionice na svjetskim burzama oštro su pale nakon što su Britanci na jučerašnjem referendumu odlučili napustiti EU.




Tako su oko podneva londonski FTSE, frankfurtski DAX i pariški CAC indeks bili u minusu između 4,7 i 7,5 posto.

10.24 “Ne bi bilo u redu da budem kapetan koji vodi našu zemlju na njezino novo odredište”, poručio je Cameron.

Dodao je da je u najboljem interesu Velike Britanije da u narednom periodu pokaže stabilnost, a zatim i novo vodstvo. Istaknuo je da bi Velika Britanija trebala imati novog premijera na njegovom položaju do velike konferencije konzervativne stranke u listopadu 2016. godine.

“Pregovori s EU oko izlaska trebali bi početi pod vodstvom novog premijera”, istaknuo je Cameron te dodao da bi novi premijer trebao pokrenuti članak 50. ugovora s EU.

Cameron je rekao da će idući tjedan otići na sastanak Europskog vijeća.

Na kraju je britanski premijer, sad u ostavci, poručio da bi strana koja je izgubila, uključujući i njega samog, trebala pomoći u tranziciji zemlje iz EU u samostalnost.

“Iako odlazak iz Europe nije put koji sam preporučio, prvi sam od onih koji će pohvaliti nevjerojatnu snagu našeg naroda. Rekao sam i prije da Velika Brirtanija može preživjeti izvan EU te da doista možemo pronaći put, sad kad je i donesena odluka za izlazak, da moramo pronaći najbolji put i učinit ću sve što mogu da pomognem”, poručio je Cameron.

“Volim ovu zemlju i osjećam se počašćeno da sam joj služio i ubuduće ću činiti sve da pomognem ovoj velikoj zemlji da uspije”, rekao je Cameron na kraju.

9.28 Britanski premijer David Cameron u 10 sati obraća se javnosti nakon povijesne odluke Britanaca na referendumu za izlazak iz EU, kojom su izabrali samostalan put, izvan Europe.

Cameron je istaknuo da je ponosan činjenicom da Britanci mogu donositi toliko bitne odluke za budućnost zemlje te kako se njihova volja mora poštovati, te je najavio da će do listopada ove godine napustiti premijersko mjesto kako bi u pregovore o izlasku Britaniju vodio netko drugi.

8.50 Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier kazao je da je petak tužan dan za Europu, kao i vicekancelar Sigmar Gabriel.


Za ostanak u EU bili su: London (59 posto) i Škotska (62 posto), dok su za izlazak glasali: Eastern 56 posto, East Middlans 58 posto, Notrth East 58 posto, South West i Gibraltar 52, Wales 52,5, West Midlands 59 posto, Yorkshire i The Humber 58 posto. Drugim riječima, za Brexit je glasalo gotovo 17 milijuna ljudi, a protiv oko 15,8 milijuna, no službeni i cjeloviti rezultati očekuju se kroz nekoliko sati.

Britanski premijer David Cameron trebao bi održati govor u kojem će pojasniti što znači izlazak iz EU za Veliku Britaniju.

Funta je odmah po zatvaranju birališta i nakon što su ankete predvidjele blagu prednost protivnika Brexita snažno poskočila u odnosu na američki dolar i druge ključne valute, no kada su počeli pristizati prvi konkretni rezultati, i to u korist izlaska iz EU, sve se drastično promijenilo. Uslijedio je slobodan pad britanske valute, a kako je noć odmicala i Brexit postajao sve izgledniji, tako je i pad bio sve nevjerojatniji te je u jednom trenutku funta u odnosu na dolar pala na razinu neviđenu od 1985. godine.

BBC je u ranim jutarnjim satima doznao da Bank of England uskoro planira intervenirati na deviznom tržištu u pokušaju da zaštiti funtu.

“Upravo mi je cijela plaća isparila pred očima”, ilustrirao je dramatičan pad funte profesor na LSE-u Luis Garciano.

John Simpson, BBC-jev vanjskopolitički novinar, na Twitteru je s obzirom na Brexit napisao: ‘Ovo je najveća promjena u svijetu od pada Sovjetskog Saveza. Cijeli svijet ulazi u period velike nesigurnosti. Ovo utječe na živote svih nas.”

Capture

Autor:T. P./I.G./A.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.