commons.wikimedia.org

Upozorenje iz Un-a: Alep bi mogao postati veliko groblje

Autor: Dnevno.hr/HRT

Pod hitno trbaju prestati borbe i omogućiti dopremu humanitarne pomoći

Istočni dio velikog sirijskog grada Alepa mogao bi “postati veliko groblje” ako borbe ne prestanu i ako se ne omogući doprema humanitarne pomoći, upozorio je UN-ov visoki dužnosnik.

Stephen O’Brien, UN-ov koordinator za humanitarne operacije, pozvao je u pomoć Vijeće sigurnosti koje je održalo hitnu sjednicu na poziv Francuske.
No veleposlanici petnaest zemalja zaključili su da su nemoćni, a Zapad je prebacio krivnju na Rusiju.

O’Brien je ocijenio da je istočni Alep od subote napustilo 25.000 civila. Izvijestio je o destcima mrtvih samo u jutrošnjem zračnom napadu, ne navodeći pojedinosti. Najvjerojatnije će i tisuće drugih stanovnika Alepa pobjeći ako se borbe prošire i pojačaju idućih dana, upozorio je.

Pozivamo, pa i preklinjemo, sukobljene strane i one koji imaju utjecaja, da učine sve kako bi se zaštitili civili i omogućio pristup dijelu istočnog Alepa u okruženju prije nego postane veliko groblje, rekao je.

Izrazio je “veliku zabrinutost” za 250.000 stanovnika koji ne mogu izaći iz istočnog Alepa. Ti ljudi su pod opsadom gotovo 150 dana i neće moći još dugo izdržati. Zatim su američki, francuski i britanski veleposlanik jedan za drugim optužili Rusiju da onemogućava svako rješenje. Vijeće ne odgovara na pozive u pomoć civilima (u Alepu) zato što Rusija to ne želi, kratko je zaključila američka veleposlanica Samantha Power.

Ruski veleposlanik Vitalij Čurkin opetovao je pak potrebu da se “protuteroristička operacija” u Alepu nastavi. Optužio je Sjedinjene Države da nisu održale obećanje da će “odvojiti takozvane umjerene borce od terorista Fronte al Nusre”. Zapad je optužio da želi “spasiti teroriste” i “iskoristiti humanitarne probleme u političke svrhe”.

Autor: Dnevno.hr/HRT