Wikimedia commons

UN poziva na djelovanje kako bi se spriječila glad koja prijeti 20 milijuna ljudi diljem svijeta

Autor: Hina

Ujedinjeni narodi apelirali su u veljači na potrebu prikupljanja 4,9 milijarde dolara za borbu protiv, kako je nazivaju, najveće humanitarne krize otkad je to tijelo formirano prije više od 70 godina

Vijeće sigurnosti UN-a pozvalo je u srijedu zaraćene strane u Jemenu, Somaliji, Južnom Sudanu i sjevernoistočnom dijelu Nigerije da omoguće pristup humanitarnoj pomoći te je pozvalo zemlje da doniraju više novca kako bi se spriječila glad koja prijeti 20 milijuna ljudi.

Vijeće sigurnosti UN-a, tijelo koje broji 15 članova, u izjavi je izrazilo duboku zabrinutost da “trajni sukobi i nasilje imaju razarajuće humanitarne posljedice i sprečavaju učinkovit humanitarni odgovor te su stoga glavni uzrok gladi u te četiri zemlje”.

“Vijeće sigurnosti poziva sve strane u Jemenu, Južnom Sudanu, Somaliji i sjeveroistočnom dijelu Nigerije da hitno poduzmu korake koji bi omogućili učinkovitiji humanitarni odgovor”, stoji u izjavi.

Ujedinjeni narodi apelirali su u veljači na potrebu prikupljanja 4,9 milijarde dolara za borbu protiv, kako je nazivaju, najveće humanitarne krize otkad je to tijelo formirano prije više od 70 godina, no UN-ov glasnogovornik Stephane Dujarric rekao je da je prikupljen samo 51 posto od tog iznosa.

“Ova četiri konteksta su veoma različita, no imaju jednu zajedničku stvar – svi su pod utjecajem sukoba koji su izazvali ljudi, a pristup humanitarnoj pomoći onemogućen je zbog sukoba koji su u tijeku”, rekao je novinarima zamjenik švedskog veleposlanika pri UN-u Carl Skau.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.