EPA/SANA

UN-ovi istražitelji: Rusija i SAD odgovorni su za brojne smrti civila u Siriji

Autor: Hina

Zračni udari Rusije i američke koalicije prouzročili su smrtna stradanja civila u Siriji velikih razmjera prošle godine, dok je vlada Bašara al Asada provela zabranjene napade kemijskim oružjem u istočnoj Guti, koja je pod kontrolom pobunjenika, izjavili su u utorak istražitelji UN-a za ratne zločine

Borci Islamske države (IS) i drugih pobunjeničkih skupina počinili su ratne zločine, uključujući smrtonosne napade na civile a koristili su ih i kao ljudski štit, kazali su istražitelji u svom zadnjem šestomjesečnom izvješću zaključno s 15. siječnjom.

Tijekom tog razdoblja “žrtve sirijskog sukoba silno su propatile jer je nasilje širom zemlje ponovno eskaliralo”, priopćilo je UN-ovo istražno povjerenstvo.

“(Sirijske) vladine snage nastavile su koristiti kemijsko oružje protiv boraca naoružanih skupina u istočnoj Guti”, stoji u izvješću.

Među drugim ključnim nalazima izvješća navodi se da su u ruskom zračnom udaru, u kojemu je zrakoplov koristio nenavođeno oružje, u studenome prošle godine ubijene najmanje 84 osobe na tržnici u Atarebu, zapadno od Alepa, u “zoni deeskalacije” koju su proglasili Rusija, Iran i Turska.

Nema dokaza da je tržnica namjerno gađana, ali bi taj napad mogao predstavljati ratni zločin. To je prvi put da se eksplicitno govori o upletenosti Moskve u moguće ratne zločine.

U tri zračna udara američke koalicije na školu nedaleko od Rake u ožujku 2017. ubijeno je 150 ljudi, što je brojka pet puta veća od one koju je objavio Pentagon koji je tada ustvrdio da su ubijeni deseci militanata a ne civila.

UN-ovi istražitelji nisu našli dokaze o prisutnosti boraca IS-a na toj lokaciji i rekli su da je američka koalicija prekršila međunarodno pravo jer nije ispunila svoju dužnost da zaštiti civile.




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.