Umirovljeni ruski i američki generali: Opasnost od nuklearne kataklizme je veća nego ikada do sada!

Autor: Z.Meter

Problem leži prije svega u tome, što je u vrijeme Hladnog rata i sovjetsko-američkih nuklearnih sučeljavanja bila riječ o tri moguće forme

Današnje izdanje New York Timesa objavilo je upozoravajući članak dvojice umirovljenih, nekad visokopozicioniranih američkih i ruskih generala o opasnosti od izbijanja nuklearnog sukoba u svijetu, koja je veća nego ikada prije.

Američkom i ruskom predsjedniku je nužno inicirati dvostrano odricanje od načela nanošenja odgovornih (misli se na nuklearni odgovor na udar suprotne strane, op.a.) atomskih udara na temelju informacija dobivenih od sustava ranog upozorenja, a diplomacija mora žurno sjesti za pregovarački stol dok još nije došlo do globalne nesreće, kaže se u publikaciji navedene američke novine.

Autori članka su „četverozvjezdični“ general američkih marinaca i bivši zamjenik Združenog vijeća načelnika stožera američkih oružanih snaga James Cartwright, i general-bojnik Vladimir Dvorkin, bivši zapovjednik Raketnih snaga strateškog značaja Ruske Federacije. Obojica generala zajednički su upozorili na visoku opasnost od „slučajnog“ započinjanja nuklearnog sukoba u svijetu.

Ukrajinska kriza ugrožava stabilnost odnosa Rusije i Zapada i nuklearni aspekt ponovo počinje prijetiti ogromnom ugrozom životu na planetu, navodi se u članku.

Problem leži prije svega u tome, što je u vrijeme Hladnog rata i sovjetsko-američkih nuklearnih sučeljavanja bila riječ o tri moguće forme primjene strateških nuklearnih snaga: prvi udar, odbijajuće-eliminacijskom i odgovornom udaru. Nema nikakvog utemeljenja misliti kako u planovima nanošenja nuklearnih udara te tri forme nisu sahranjene i danas, tim prije što načelo o atomskom blokiranju suprotne strane između SAD-a i Rusije i dalje postoji. To praktično znači kako se odluka o nanošenju odgovornog udara mora donositi na temelju informacija polučenih od sustava ranijeg upozorenja – satelita i zemaljskih radara. Vrijeme leta strateških raketa je od 15-30 minuta pa, prema tome, odluka o odgovoru na udar druge strane mora biti donešena prije isteka navedenog vremena. To je vrlo opasno, navode generali. Bilo kakav prekid u sustavu ranog upozorenja o raketnom udaru, ili bilo kakva provokacija mogu postati signalom o brzom započinjanju atomskog rata. S pojavom hakerske ugroze ta opasnost višestruko se povećava.

Zbog svega toga Kremlju i Bijeloj kući je nužno zaboraviti sukobe i u dvostranim razgovorima odbaciti načelo nanošenja odgovarajućih udara temeljenih na sustavu prethodnog upozorenja i od provedbe ispitivanja (testiranja) strateških nuklearnih snaga s ciljem nanošenja takvih udara.




Autor:Z.Meter
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.