Grgo Jelavic/PIXSELL

UDAR NA RASTROŠNI KLER: Papa Franjo naredio umirovljenim svećenicima da žive skromno!

Autor: Hina

Brojni vatikanski službenici i biskupi proteklih su godina meta kritika jer nakon napuštanja funkcija zadržavaju luksuze poput velikih stanova, a nekad i policijske pratnje

Sveti Otac u četvrtak je naredio dužnosnicima Vatikana i biskupima diljem svijeta da nakon umirovljenja s visokih pozicija vode jednostavne živote i odbace bilo kakvu želju za moći.

Sam Franjo odrekao se prostranog papinskog stana u zamjenu za jednostavnu sobu u gostinjskoj kući. Novi crkveni zakon od prelata sad traži da se riješe “želje za moći i zavaravanja da su nezamjenjivi”.

Franjo je svoje stavove pretočio u novi zakon poznat kao Motu Proprio, što na latinskom znači “po svojoj inicijativi”. Cilj zakona je jasno usredotočen na izbjegavanje ponavljanja nedavnih skandala.

Jedan od njih bio je slučaj talijanskog kardinala Tarcisia Bertonea, bivšeg državnog tajnika koji je s funkcije odstupio 2013. godine.

Bertoneov prostrani umirovljenički apartman koji s velikom terasom i prekrasnim pogledom na kupolu Bazilike Svetog Petra postao je simbol poteškoća koje Papa ima u svojim pokušajima da obuzda luksuz pripadnika klera nakon što odu u mirovinu.

Bertone je čak i u mirovini koristio uslugu pratnje vatikanske i talijanske policije u vožnji po Rimu.

Vatikanski sud prošlog je listopada optužio bivšeg predsjednika bolnice u vlasništvu Vatikana koji je preusmjerio gotovo pola milijuna dolara u renovaciju Bertoneova stana.




Franjo je poručio kako oni koji napuštaju službu moraju prigrliti “novi životni projekt koji treba što više biti obilježen skromnošću, poniznošću, molitvom, vremenom posvećenom čitanju i volji da se pružaju jednostavne pastoralne usluge”.

Papa je visokim vatikanskim dužnosnicima time poručio da se duhovno pripreme za nadolazeću promjenu stila života ili bi im ona mogla biti “bolna i konfliktna”.




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.