Epa

U ovoj konzervativnoj državi istospolni su brakovi izbili u fokus izborne kampanje

Autor: Hina

Konzervativni kršćanski pjevač i televizijski voditelj Fabricio Alvarado Munoz vodi na predsjedničkim izborima u Kostarici održanima u nedjelju, no pritom je izvjesno da će doći do drugog kruga izbora

Nakon prebrojanih oko 75 posto glasačkih listića, Alvarado Munoz je osvojio 24,9 posto glasova birača, objavilo je izborno povjerenstvo. Pristizanjem većeg broja obrađenih rezultata njegovo vodstvo se malo smanjilo, te je vjerojatno da će u drugom krugu, koji se održava 1. travnja, snage odmjeriti s drugoplasiranim kandidatom, Carlosom Alvaradom Quesadaom.

Na suprotnoj strani političkog spektra, Quesada, kandidat vladajuće stranke dobio je potporu 21,4 posto glasača. Quesada je uspio preteći suparnika konzervativnog svjetonazora Antonia Alvareza Desantija, koji je ranije tijekom večeri držao drugo mjesto.

Desanti je prema trenutnim rezultatima osvojio 18,9 posto glasova, a u međuvremenu je priznao izborni poraz. Alvarado Munoz, 43-godišnji zastupnik stranke Nacionalne obnove, tijekom kampanje se istaknuo osporavanjem i osudom sudske presude po kojoj Kostarika daje prava građanskog braka istospolnim parovima.

“Osvojili smo ljudska srca”, rekao je Alvarado ranije tijekom dana. “Kostarika zna da ćemo braniti svoju djecu i obitelj, a nema ništa važnije od obitelji”, poručio je.

Alvarado Munoz je tvrdio da odluka Međuameričkog suda za ljudska prava (Inter-American Court of Human Rights) narušava suverenitet Kostarike i vrijeđa tradicionalne vrijednosti građana, pri čemu je prijetio da će povući Kostariku iz rada tog suda, koji se nalazi u glavnom gradu zemlje San Joseu.

Za razliku od njega, njegov protivnik u drugom krugu Quesada zalaže se za dopuštanje istospolnih brakova. Budući da 3,3 milijuna birača u Kostarici uglavnom sebe opisuje kao konzervativne, pomicanje podrške prema problemskim politikama i relativnim političkim autsajderima bilo je iznenađenje za mnoge, piše Reuters.

Zemlja poznata po proizvodnji i izvozu kave dugo vremena je nudila umjereni dvostranački sustav, koji je u većoj mjeri generirao stabilnost u odnosu na druge zemlje Srednje Amerike. Populacija u zemlji je uglavnom rimokatolička, no posljednjih godina dogodio se snažan prodor evangelizma, kao i u cijeloj Latinskoj Americi.




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.