U Iraku postignut dogovor o novoj vladi osam mjeseci nakon izbora

Autor: hina

Nacionalno jedinstvena Vlada pomagati će u obustavi sektaškog nasilja odgovornog za pogibiju desetaka tisuća ljudi od američke invazije 2003.

Glavne iračke frakcije postigle su dogovor o ključnim položajima u budućoj vlasti čime je okončan osmomjesečni politički zastoj koji je potaknuo novi val sektaškog nasilja, rekao je u četvrtak kurdski regionalni čelnik Masud Barzani, prenose agencije.

Čelnici svih vodećih iračkih političkih stranaka su na sastanku u srijedu navečer u Bagdadu dogovorili široku koalicijsku vladu na čelu s dosadašnjim premijerom Nurijem al-Malikijem. U Iraku je vladala politička blokada od izbora održanih 7. ožujka na kojima nijedna stranka ili koalicija nije dobila većinu u 325-članom parlamentu, navodi agencija dpa.

Barzani je rekao da je postignut dogovor da Al-Maliki, koji se nalazi na čelu šijitskog saveza, ostane na mjestu premijera, te da Kurd Jalal Talabani zadrži mjesto iračkog predsjednika.

Frakciji Irakiji bivšeg premijera Ijada Alavija, koju podupiru suniti, pripast će mjesto predsjednika parlamenta, a sam Alavi će postati predsjednik novoga Vijeća za političku strategiju.

Uključenje Irakije u, kako je Barzani kazao, vladu nacionalnog jedinstva, moglo bi pomoći u nastojanjima da se zaustavi sektaško nasilje u kojem su nakon američke invazije 2003. i svrgavanja s vlasti sunitskog diktatora Sadama Huseina stradali deseci tisuća ljudi.

“Hvala Bogu da smo prošle noći postigli dogovor, riječ je o pobjedi za sve Iračane”, rekao je Barzani, prenosi Reuters.

Irački su političari dogovor postigli u srijedu navečer nakon višemjesečnog prepiranja između šijita, sunita i Kurda. Dogovor o imenovanjima na glavne političke pozicije mogao bi se formalizirati na sjednici parlamenta čije je održavanje predviđeno u četvrtak poslijepodne.




Al-Maliki, čija je šijitska koalicija na izborima u ožujku osvojila 89 od 325 mjesta, u srijedu je djelovao samouvjereno. “Nećemo biti svjedocima stvaranja nove vlade, već i početka ponovne izgradnje iračke države”, istaknuo je.

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.