wikipedia

U 91. GODINI: Umro Fidel Castro!

Autor: A.P.

Na Kubi je proglašeno sedam dana žalosti.

Noćas je na kubanskoj televiziji potreseni kubanski predsjednik Raul Castro objavio da je njegov brat Fidel preminuo u 91. godini. U subotu će ga kremirati, a na Kubi je proglašeno sedam dana žalosti, javlja BBC.

Nakon 50 godina vladavine Kubom Fidel Castro se povukao s predsjedničke funkcije 2008. godine i prepustio vlast svom bratu Raulu. U javnosti se posljednji put pojavio u travnju, na kongresu kubanske Komunističke partije.

‘Uskoro ću napuniti 90. godina. Tome se nisam nadao. Ali brzo ću biti kao i drugi. Svakom dođe njegov red…’, rekao je tada.

dac9822930c152c5f3015c8d3de22866

Podsjetimo, Castro je u zemlji iskorijenio nepismenost, a na razini besplatne zdravstvene skrbi Kubancima su mogli pozavidjeti i stanovnici nekih zapadnih zemalja.

Spoznao je moć medija, te se putem televizije obraćao Kubancima i osuđujući embargo što su ga one nametnule Kubi nakon revolucije odašiljao verbalne napade.

Izjašnjavao se za jednakost, obrazovanje i zdravstvenu skrb za sve, no te blagodati, kao niti ranija nacionalizacija industrije i kolektivizacija poljoprivrede, nisu posve uspjele uvjeriti narod u besprijekornost njegova poslanja. Castro se  čvrstom rukom održavao na vlasti, a političke protivnike smještao je iza zatvorske brave.

Komunističku revoluciju je želio i izvoziti pa je znao slati kubanske vojnike da oružjem podupru promjene u afričkim zemljama.

Valja svakako spomenuti  i kako su kamere svjetskih medija u ožujku 2012. godine zabilježile njegov susret s papom Benediktom XVI. koji je boravio u trodnevnom posjetu Kubi, a redovito se susretao i s drugim državnicima koji su posjećivali njegovu domovinu.

Podsjetimo, Fidel Castro rođen je 13. kolovoza 1926. (prema nekim izvorima – 1927.) u mjestu Majari na obiteljskoj plantaži šećerne trske. Castro je 1950. godine doktorirao pravo na Sveučilištu u Havani. Nakon završenog fakulteta Castro je planirao kandidirati za mjesto zastupnika u kubanskom parlamentu na izborima zakazanim za 1952. godinu, ali je general Fulgencio Batista u državnom udaru zbacio vladu i predsjednika Carlosa Prio Sokarasa i otkazao izbore. Castro je protiv Batiste uložio tužbu sudu zbog kršenja ustava, ali je sud tužbu odbacio

Zbog uvedene diktature, Castro je s grupom istomišljenika 26. srpnja 1953. godine poveo revolucionarni pokret. Prvi potez je bio napad na vojarnu “Moncada”, u Santiago de Kubi, s oko 300 ljudi. Međutim taj napad je bio neuspješan, većina njegovih drugova pobijena, a Castro s još nekolicinom njih zatvoren. U zatvoru je ostao sve do 1955. godine.

U to doba njegove političke ideje bile su: nacionalizam, antiimperijalizam i reformacija. Njegove ideje tada još nisu bili povezane s komunizmom. Njegova borba protiv diktatora Batiste je završena pobedonosnih ulaskom trupa pobunjenika u Havanu 8. siječnja 1959. godine.

Fidel Castro je dolaskom na vlast bio veoma neprijateljski raspoložen prema Sjedinjenim Američkim Državama, koje su se prijateljski odnosile prema Batisti i često se miješale u unutarnje poslove Kube dok je on bio na vlasti.

Preživio je 637 atentata bez ijedne ogrebotine...

Autor: A.P.