Tužili Hrvatsku zbog ubojstva svojih roditelja na tlu ‘SAO Krajine’

Autor: Večernji list

Presuda je da Hrvatska nije odgovorna za zločine na području koje nije kontrolirala. Tužiteljima odšteta za troškove

Može li Hrvatska biti odgovorna platiti odštetu za ubojstvo koje su pobunjeni Srbi počinili na teritoriju nad kojim hrvatske vlasti tada nisu imale kontrolu?

Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu odlučivao je o jednom takvom zahtjevu i presudio da ne može. Ipak, podnositeljima tužbe dodijelio je 11.400 eura odštete za sudske troškove koje su imali dok su se pred hrvatskim sudovima trudili dokazati da je RH odgovorna za posljedice zločina u tzv. SAO Krajini 1992. Nakon reintegracije okupiranih područja, hrvatske vlasti povele su 2000. istragu o ubojstvu roditelja dvoje hrvatskih državljana, no navodni počinitelji tog ubojstva bili su nedostupni, u SAD-u i u Srbiji. Hrvatski sud tražio je ekstradiciju, ali ni Amerikanci ni Srbi tome nisu udovoljili.

Tužitelji su na prvostupanjskom hrvatskom sudu dobili odštetu, no drugostupanjski je to poništio, a Vrhovni i Ustavni potvrdili da ne mogu dobiti odštetu od Hrvatske koja u trenu ubojstva nije imala suverenitet nad okupiranim teritorijem.

Članak u cijelosti preuzet s Večernjeg lista.

Autor: Večernji list
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.