en.wikipedia.org

TURSKA OPTUŽUJE SAD ZA NEMIRE U DRŽAVI: ‘FBI i CIA uvježbali su pučiste’

Autor: A.P.

U optužnici se navodi: "CIA i FBI su pružali treninge u kulturnim centrima gulenističkog pokreta. Operacije koje su tužitelji obavili 17. prosinca prije tri godine dobar su primjer njihovog djelovanja". Hurriyet navodi i kako se u tom dijelu referira na visokoprofilnu korupcijsku istragu koja je obuhvatila visoke državne dužnosnike između 17. i 25. prosinca 2013. godine.

Ured turskog tužitelja pripremio je optužnicu u kojoj navodi kako su sljedbenike klerika Fethullaha Gulena koji su 15. srpnja pokušali izvesti vojni udar u Turskoj uvježbali FBI i CIA. Naime, u optužnici, koju je prihvatio lokalni teški kazneni sud, traži se maksimalna kazna za 43 osumnjičenika koje se povezuje s pučem. Za Gulena, kojeg turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan krivi za organizaciju udara, traži se najteža moguća kazna.

U optužnici se navodi: “CIA i FBI su pružali treninge u kulturnim centrima gulenističkog pokreta. Operacije koje su tužitelji obavili 17. prosinca prije tri godine dobar su primjer njihovog djelovanja”. Hurriyet navodi i kako se u tom dijelu referira na visokoprofilnu korupcijsku istragu koja je obuhvatila visoke državne dužnosnike između 17. i 25. prosinca 2013. godine.

Više  službenika povezanih s turskom vladom, koju je tada vodio Recep Tayyip Erdogan u navedenoj istrazi je obrađeno. RT navodi i kako se u optužnici tvrdi da je gulenističke lojaliste obučio SAD te kako su oni potom infiltrirali sigurnosne institucije.

Anadolu News Agency prenosi navode iz dokumenta: “Taj propali pokušaj puča za cilj je imao slabljenje države i svih njezinih institucija te rušenje vlade. Gulenisti koji rade u sudstvu i u sigurnosnim institucijama, a koji su uvježbani od strane Amerikanaca, odgovorni su za to”.

Sve navode o uključenosti u napad Washington odbacuje.

Podsjetimo, zadnjih tjedana Erdogan žestoko kritizira SAD zbog njihovog odbijanja da Turskoj izruče Gulena.




Autor:A.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.