screenshot/Flickr

TRUMPOVA OSVETA ASSADU: Ispalio 59 projektila na sirijsku zračnu bazu, poginula 4 vojnika!

Autor: T. P.

U zračnim napadima teško su oštećeni ili uništeni sirijski zrakoplovi, infrastruktura i oprema te je smanjena sirijska sposobnost napada kemijskim oružjem

SAD je projektilima napao zračnu bazu u Siriji. Njihov je to odgovor na navodni napad kemijskim oružjem na grad koji drže pobunjenici.

S američkih je razarača USS Porter i USS Ross oko dva sata ujutro ispaljeno 59 raketa Tomahawk na ciljeve u zračnoj bazi Šajrat za koju Pentagon tvrdi da je korištena za skladištenje kemijskog oružja.

Američki predsjednik Donald Trump u televizijskom je obraćanju istaknuo da je iz te baze izveden napad kemijskim oružjem te je pozvao sve civilizirane nacije da pomognu u borbi protiv Sirije, javlja BBC. Trump je sirijskog predsjednika Bashara Al-Assada nazvao diktatorom koji je napao nevine civile koji su umrli sporom i brutalnom smrću. Dodao je da je sprječavanje širenja i uporabe kemijskog oružja u interesu nacionalne sigurnosti SAD-a.

Iz Sirijske promatračnice za ljudska prava izvijestili su da je poginulo barem četvero sirijskih vojnika i da je baza koja je gađana posve uništena. Guverner sirijske provincije Homs Talal Barazi za Reuters je rekao da u napadu ima mrtvih te da su stradali i civili izvan baze.




>>> MASAKR KEMIJSKIM ORUŽJEM: Ubijeno 58 osoba, uključujući 11 djece čija su tijela nabacana na hrpu

Američki obrambeni dužnosnik za CNN je izjavio da su Rusi bili u bazi, ali da njihova uloga nije odmah bila jasna. Prema Reutersu, američki dužnosnici istaknuli su da su obavijestili ruske snage prije napada te da nije bilo napada na dijelovima baze u kojima su bili prisutni Rusi.

Rusija je osudila napad, navodeći da je to čin agresije na članicu UN-a te da će Moskva sazvati hitan sastanak Vijeća sigurnosti UN-a. Napad je osudio i Iran, navodeći da će takav unilateralan napad samo ojačati teroriste u Siriji.




Velika Britanija pak podupire napade kao primjeren odgovor na brutalan napad kemijskim oružjem. Napad podupire i izraelski premijer Benjamin Netanyahu, kao i Saudijska Arabija.

>>> Napad bojnim otrovom u Siriji: Najmanje 100 ljudi poginulo, među njima i djeca

Prema prvim informacijama, u zračnim napadima teško su oštećeni ili uništeni sirijski zrakoplovi, infrastruktura i oprema te je smanjena sirijska sposobnost napada kemijskim oružjem.

Podsjetimo, u ovotjednom kemijskom napadu u Khan Sheikhounu ubijeno je najmanje 70 ljudi, od kojih su brojna djeca. Sirijska vlada odbacila je odgovornost za napad.

Autor:T. P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.