Trumpov stožer: Nikad se nije ispričao Srbiji za bombardiranje, intervju u Nedeljniku je izmišljen!

Autor: Marcel Holjevac

Lažni intervju - odnosno, intervju s lažnim Donaldom Trumpom - izazvao je bijes medija u SAD, gdje je prikazan kao, a što drugo, nego "izdajica" i Putinov agent koji podržava ratne zločince i genocid. Intervju su prenijeli i svi hrvatski mediji.

U sveopćoj harangi koja bi pod svaku cijenu trebala spriječiti dolazak Donalda Trumpa na vlast u SAD koriste se sva sredstva: skandali Hillary Clinton se sustavno zataškavaju, više nego degutantne izjave o katolicima njenih suradnika i planovi o organiziranju “Katoličkog proljeća” u Europi, po uzoru na “Arapsko proljeće” koje je, po ukradenim mailovima, također organizirala ista klika oko Clintonovih, nitko nije doveo pod znak upitnika činjenicu da je jedna manje-više beznačajna novina iz Srbije dobila ekskluzivni intervju s Donaldom Trumpom, čiji je predizborni raspored takav da ne stigne davati intervjue ni za puno bitnije igrače.

No, iz Trumpove kampanje je javljeno da se taj intervju – nikad nije dogodio, kamoli da bi se Trump Srbiji za što ispričavao. Istina, on je veliki protivnik američkih ratova po svijetu u ime širenja “ljudskih prava”, što bi ga prije 40 godina svrstalo u lijeve liberale, a danas ga svrstava među “fašiste”. Što se zapravo dogodilo? U četvrtak, beogradski tjednik “Nedeljnik” objavio je navodni, podulji intervju s Donaldom Trumpom, naslovljen “Ispričavam se Srbiji”. Intervju, s pet točaka, je bio odrađen preko e-maila, a dogovoren preko managera Trumpove kampanje u Indijani, rekli su iz Nedeljnika američkom tisku, koji je prenio glavne Trumpove teze iz intervjua.

trump1

“Bombardiranje Srba, koji su nam bili saveznici u oba svjetska rata, je bila velika pogreška”, citira “Nedeljnik” navodnog Trumpa. “Srbi su jako dobri ljudi. Na nesreću, Klintonova administracija im je nanijela mnogo zla, ali i ljudima diljema Balkana, od kojeg su napravili totalni kaos”.

Intervju su odmah zapazili u utjecajnom američkom Newsweeku, i uskoro su ga prenijeli svi ostali mediji u SAD. Newsweek je citirao londonskog profesora Erica Gordyja, koji je Trumpove izjave protumačio kao “znak njegovog svrstavanja uz Rusiju”. U općoj antiruskoj histeriji i paranoji koja vlada Amerikom zadnjih par godina, otkad je Putin odlučio da Rusija ipak neće plesati kako Washington svira, to je palo na plodno tlo.

Kampanja Hillary Clinton je Gordyjevu izjavu citirala u izjavi istog dana, optuživši Trumpa da gura politiku “svog saveznika Putina”. Naravno, čak i kad bi on to bio, zanimljivo da nitko u medijima ne opaža da su saveznici Obame i Hillary Clinton, i to javno deklarirani, “umjerni teroristi” u Siriji, Al Quaida, Saudijska Arabija za koju nedavno deklasificirani dokumenti istrage dokazuju da je stajala iza napada 9/11, i razni bliskoistočni koljači i mesari, računajući i ISIL koji je dobrodošao dok god ratuje protiv Asada u Siriji. Hillary nema planova za uništenje ISIL-a, ali ima planove za svrgavanje Asada uz pomoć ISIL-a i ostalih talibana u Siriji. “Nije iznenađenje da Donald Trump uništava napore SAD i naših NATO saveznika gurajući Putinovu agendu. Dok se Hillary Clinton suprotstavlja Rusiji, Trump nastavlja podilaziti Putinu”, rekla je Laura Rosenberger, vanjskopolitička savjetnica Hillary Clinton.  Bivši kandidat demokrata za predsjednika SAD, Howard Dean poslao je tweet u kom kaže kako je Trump zaboravio da Slobodan Milošić “ratni zločinac”. Doduše, ista ta liberalna Amerika noktima i zubima vuče Srbiju u NATO i EU zaboravljajući da je kompletna vladajuća ekipa u Srbiji bila u službi ratnog zločinca devedesetih.

Trump “je izgubio potporu žena, crnaca, latinosa, Azijata, Indijanaca, invalida, Muslimana, i manje više svake druge demografske grupe osim ljutih bijelih muškaraca”, napisao je Kevin Drum, liberalni politički komentator, “I što mu je ostalo? Srbi!” No, problem je što je Marko Prelević, autor intervjua, rekao za Newsweek i BuzzFeed da je pitanja Trumpu poslao e-mailom i da je odgovor dobio preko Suzanne Jaworowski, koja vodi Trumpovu kampanju u Indijani. Kontakt je ostvaren preko Vladimira Rajčića, srpskog glumca koji živi u Americi, rekao je Prelević.




A Jaworowski kaže da nikad nikakav e-mail nije poslala Preleviću niti Rajčiću, niti da je Trumpu proslijedila bilo kakav mail od njih. “Nije bilo nikakvog Trumpovog intervjua u Srbiji”, rekla je za izrazito anti-Trump “Politico”, “Nemam pojma odakle im to. Nikad nisam posredovala ni u kakvom intervju s bilo kakvim srpskim novinarom.” “To je prevara, i tražimo formalno povlačenje tog intervjua i ispriku od svih uključenih”, rekao je Jason Miller, savjetnik za komunikacije iz Trumpovog stožera.

Istog dana kad je objavljen, intervju je povučen s web stranica “Nedeljnika”, i zamijenjen izjavom u kojoj izdavači optužuju Trumpa i ljude iz njegove kampanje da se “odriču onog što je rečeno jer nije postiglo željeni učinak”. Oni dozvoljavaju da ih je Rajčić možda prevario, tj. da je on odgovorio na pitanja umjesto Trumpa kako bi uzeo novac za posredovanje, “u kom slučaju je greška naša i samo naša”. No prenose i Rajčićevu izjavu, koji tvrdi da je “intervju stvaran” i “kako će to uskoro objaviti na CNN-u”, te podastrijeti dokaze. Do danas to još nije uradio.

Dodajmo da je navodna Trumpova izjava o bombardiranju Srbije gotovo identična onoj koju je navodno lani za srpski tisak dao Larry King, ali isto tako nikad nije potvrđen izvor te izjave. Jedina dokumentirana Trumpova izjava o bombardiranju Srbije, odnosno ratu na Kosovu, je ona iz listopada 1999. kad je u Larry Kingovoj emisiji Trump, na pitanje Kinga o tome, rekao “ja bih to izveo malo drukčije”.




Ovo nije prvi put da srpski tisak izmišlja vijesti koje drugi bez provjere spremno prenose, no to nije strano ni domaćem tisku. Svi se još sjećamo intervjua Davora Butkovića s “dragim” Ivom Sanaderom, objavljenim u Jutarnjem, za kojeg se ispostavilo da ga nije dao Ivo Sanader, već “glumac” na drugoj strani internet chata.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.