Epa

Trump razgnjevio muslimane diljem Azije: Siloviti prosvjedi od Palestine do Indonezije!

Autor: Hina

Dan ranije demonstracije su održane od Pakistana do Turske preko Tunisa i Jordana gdje je nekoliko stotina prosvjednika uzvikivalo "Smrt Izraelu" i palilo slike Donalda Trumpa

Tisuće muslimana u Iranu i diljem Azije prosvjeduju u petak protiv američke odluke da prizna Jeruzalem kao glavni grad Izraela. Čelnici Irana, gdje je protivljenje Izraelu i potpora Palestincima u središtu vanjske politike od islamske revolucije 1979., osudili su potez predsjednika Donalda Trumpa, uključujući njegov plan da američko veleposlanstvo preseli iz Tel Aviva u Jeruzalem.

Državna televizija prikazala je prosvjednike koji izvikuju “Smrt Americi” i “Smrt Izraelu” te nose palestinske zastave i transparente na kojima piše “Jeruzalem pripada muslimanima”. U nekoliko gradova zapaljene su Trumpove fotografije, prenosi televizija.

Čelnici Indonezije i Malezije, većinski muslimanskih azijskih zemalja, priključili su se globalnoj osudi Trumpove odluke. Izvikujući protuameričke slogane i paleći Trumpove slike, prosvjednici su se okupili pred američkim veleposlanstvom u glavnom malezijskom gradu Kuala Lumpuru.

U Indoneziji je nekoliko stotina ljudi demonstriralo pred veleposlanstvom SAD-a u Džakarti, glavnom gradu najmnogoljudnije muslimanske zemlje. Slični prosvjedi održani su u petak u još nekoliko indonezijskih gradova te u Bangladešu i indijskom Kašmiru.

Eskalacija nasilja prijeti u petak palestinskim teritorijima, na dan tjedne molitve muslimana, nakon poziva islamističkog pokreta Hamasa na “novu intifadu” kao odgovor na američko priznavanje Jeruzalema za glavni grad Izraela. Opći štrajk poštovan u četvrtak je u velikoj mjeri na Zapadnoj obali i u istočnom Jeruzalemu, palestinskom dijelu grada koji je Izrael pripojio a međunarodna zajednica smatra okupiranim.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.