screenshot

Trump: ‘Pomoći ćemo kršćanskim izbjeglicama iz Sirije, ISIL su prljavi štakori’

Autor: Marcel Holjevac

Nakon što je jučer tweetao "Marš za život je jako važan, svi koji sudjelujete imate moju punu potporu", Trump je u intervjuu za katolički CBN (Christian Broadcasting Network) koji će biti emitiran tek sutra, rekao kako se kršćanske izbjeglice iz Sirije 'tretira užasno' i dodao, 'pomoći ćemo im'.

‘Promjene u politici prema izbjeglicama koje planirate, kad govorimo o kršćanima proganjanima zbog vjere, vidite li njih kao neku vrstu prioriteta’, zapitao je David Brody s CBN-a Predsjednika. ‘Da’, spremno je odgovorio trump ‘Njih se užasno loše treitra. Znate li da, ako ste kršćanin iz Sirije, da je nemoguće – ili bar jako, jako, teško – doći u Sjedinjene države?’, pitao je Trump.

‘Ako ste musliman, mogli ste doći u SAD kao izbjeglica. Ali ako ste sirijski kršćanin, to je bilo praktički nemoguće. A razlog zašto je to bilo tako nepravedno, je taj što, ako ćemo biti iskreni, su svi bili proganjani i ugroženi, svima su sjekli glave, ali najviše kršćanima. Mislim da je to jako, jako nefer’, rekao je Trump. ‘Zato ćemo im pomoći’. Trump ne govori napamet. Kršćanske izbjeglice su muslimanske izbjeglice iz Sirije bacale s brodova u more, i na udaru su svih strana osim Assadove, kako je naši mediji zovu, “režimske vojske”. Od SAD poduprti “umjereni pobunjenici” su zapravo jednako rado sjekli glave sirijskim kršćanima, najstarijoj vjerskoj skupini u Siriji, kao i ISIL i Al Nusra. Za njih puta iz Sirije zapravo i nema.

Dok je Obamina vlada stalno povećavala kvote sirijskih izbjeglica kojima je dozvoljeno ostati u SAD, gotovo svi su bili muslimani, unatoč sustavnim naporima ISIL-a da u potpunosti istrijebi kršćane kako u Iraku, tako u Siriji. U lipnju 2016. odobrio je rekordni broj od 2.300 izbjeglica, što je doduše jako malo u usporedbi s onim koliko prima Njemačka i ostale europske zemlje. No, samo osam od tih 2.300 su bili kršćani! Još u predizbornim govorima Trump je napominjao kako je broj kršćanskih izbjeglica koje SAD prihvaćaju premalen, dok s druge strane broj muslimana koji ulaze u zemlju praktički bez ikakve sigurnosne provjere predstavlja potencijalnu prijetnju za nacionalnu sigurnost, i sigurnost građana.

“ISIL su prljavi, pokvareni štakori”

Trump se pojavio i u “četvrtkom uveče” programu na Fox Newsu, a tamo je tek imao birane riječi za ISIL, odnosno “Islamsku državu”. “Imamo posla sa zlom koje vreba iza svakog ugla, bez uniforme. To nam otežava posao, jer ti ljudi s kojima smo u ratu ne nose uniforme. Oni su prljavi, pokvareni štakori. I oni raznose ljude u šoping centrima. Oni raznose ljude u crkvama. Oni su zli.
Kad smo ratovali protiv Nijemaca, oni su imali uniforme. I Japanci su imali uniforme, i imali su svoju zastavu na avionima i sve to. Mi se sad borimo protiv prijetvornih štakora, oni su bolesni i poremećeni. I mi ćemo pobijediti.’

Trump je također govorio o “naprednim tehnikama ispitivanja”, nakon što je voditelj Hannity citirao protivnike “waterboardinga” koji kažu bi li bilo prihvatiljivo kad bi teroristi na taj način mučili američke zarobljenike, ili nekog voljenog. Trump je rekao da “waterboarding” u stvari nije pravo mučenje, “nego jedan mali korak ispod toga”. “Mislim, pravo mučenje je pravo mučenje, OK? Waterboarding – pa sigurno da to nije ugodno, ali to je ipak ispod onog što se zove tortura. I onda, odjednom, to su proglasili mučenjem”, rekao je Trump.

On kaže da je uvjeren da ta tehnika apsolutno funkcionira, s čim se Hannity složio, podsjetivši da je mozak terorističkih napada 9/11 Khalid Sheikh Mohammed bio podvrgnut tom tretmanu i potom ispričao sve istražiteljima. Trump je opisao “waterboarding” kao grub, ali opravdan i učinkovit odgovor na divljaštva terorista. Odbacivanje takvih tehnika smatra “naivnim i budalastim”, jer, kaže, drugu učinkovitu tehniku nemamo.




No Trumpov je isto tako rekao da novi ministar obrane, James “mad dog” Mattis “ne namjerava koristiti waterboarding”, i dodao kako se “posve slaže s njegovom odlukom”.

Trumpu se ne sviđa što radi Saudijska Arabija

Ali ono što je najzanimljivije je kraj intervjua. Trump je najavio da se nada dobrim odnosima s predsjednikom Egipta Abdel Fattahom al-Sisijem, koji je glasan kritičar radikalnog islama. “On je uletio u jako nezgodnu situaciju, i sve što mogu reći je da mi se on sviđa”, rekao je Trump. No najveći problem na Bliskom istoku je oduvijek Saudijska Arabija, najveći izvoznik kako nafte tako i islamskog radikalizma i terorizma na svijetu. Saudijska Arabija, koja je, unatoč tome što se u njoj ne poštuju apsolutno nikakva ljudska prava i što u njoj apsolutno nema demokracije, “ključni saveznik SAD na Bliskom istoku”, dok te iste SAD uvode sankcije i prigovaraju Rusiji zbog među ostalim nedostatnih prava istospolnih osoba. Istospolne osobe neki američki saveznici pak pogubljuju bez pardona.




Trump je zagrizao jezik, valjda po prvi put otkad je počela kampanja, na pitanje o Saudijskoj Arabiji, kako ipak ne bi narušio odnose sa zemljom koja ima rezerve od 270 milijardi barela nafte. Ali ipak ne u potpunosti: “Neke zemlje su potrošile jako puno novca da bi radikalizirale muslimane. Ne sviđa mi se to. Ne sviđa mi se to”, ponovio je još jednom.

Da su “neke zemlje” Saudijska Arabija, nitko nije ni trenutka posumnjao. Izgleda da će Trump zagristi i u taj problem, bar u četiri oka sa Saudijcima… ako ništa drugo, Trump je prvi predsjednik SAD u dugo vremena kojeg nije dotaknuo saudijski naftni kapital, petrodolari. No, tu su i “specijalni odnosi” Saudijske Arabije s Izraelom, a to bi i te kako mogao biti problem…

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.