Ilustracija/Screenshot

Trump naredio Pentagonu: ‘Osnivamo svemirsku vojsku!’

Autor: Hina

Američki predsjednik Donald Trump potvrdio je u ponedjeljak želju da se osnuje šesti rod američkih oružanih snaga, “svemirske snage” (“space force”) koje bi bile neovisne o zrakoplovstvu, ali ih još treba odobriti Kongres.

“Ovime naređujem ministarstvu obrane i Pentagonu da odmah pristupe osnutku svemirskih snaga kao šestog roda oružanih snaga”, rekao je u ponedjeljak u govoru o svemiru u Bijeloj kući. “Imat ćemo zračne snage i svemirske oružane snage, izdvojene ali jednako važne”, rekao je, zaključivši trenutačnu raspravu na žalost onih koji bi htjeli da nova svemirska vojska bude u sastavu zračnih snaga.

Trump je još prije bio rekao da je sklon osnutku šestog roda vojske, uz kopnenu vojsku, zrakoplovstvo, ratnu mornaricu, pomorski korpus i obalnu stražu. U Kongresu već godinama žestoku raspravu vode zagovornici ravnopravnosti novog ogranka vojske s drugim korpusima i oni koji misle da je bolje priključiti ga zračnim snagama.

Svemirska vojska se ne može osnovati od danas do sutra i Kongres u svakom slučaju mora donijeti poseban zakon o tom pitanju. “Da bismo branili Ameriku nije dovoljna puka prisutnost u svemiru, moramo zavladati svemirom”, istaknuo je Trump.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.