Flickr

Trump će poslati izaslanike na Bliski istok radi mirovnih razgovora

Autor: Hina

Kushner, koji je visoki savjetnik svojem tastu, zadužen je za pomoć u postizanju dogovora između Izraelaca i Palestinaca nakon što je Trump preuzeo dužnost.

Američki predsjednik Donald Trump uskoro šalje svojeg zeta Jareda Kushnera i pregovarača Jasona Greenblatta na Bliski istok kako bi se susreli s čelnicima u regiji i razgovarali o “putu prema stvarnim izraelsko-palestinskim mirovnim pregovorima”, rekao je u petak dužnosnik Bijele kuće.

Zamjenica savjetnika za nacionalnu sigurnost Dina Powell isto tako ide na ovaj put koji uključuje susrete s čelnicima Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Katara, Jordana, Egipta, Izraela i Palestinskih vlasti, rekao je dužnosnik.

“Mada će regionalni razgovori igrati važnu ulogu, predsjednik potvrđuje da mir između Izraelaca i Palestinaca može biti dogovoren samo izravno između dvije strane i da će Sjedinjene Države nastaviti blisko surađivati s dvije strane kako bi se ostvario napredak prema tom cilju”, rekao je dužnosnik.

Kushner, koji je visoki savjetnik svojem tastu, zadužen je za pomoć u postizanju dogovora između Izraelaca i Palestinaca nakon što je Trump preuzeo dužnost.

Predsjednik Trump je posjetio Saudijsku Arabiju i Izrael tijekom svojeg prvog putovanja u inozemstvo nakon inauguracije i izrazio je osobnu predanost postizanju dogovora koji je izmaknuo njegovim republikanskim i demokratskim prethodnicima.

Vrijeme posjeta povezano je s nedavnom “obnovom mira i stabilizacijom stanja u Jeruzalemu” nakon izbijanja nasilja prošli mjesec potaknutog izraelskim postavljanjem metalnih detektora na ulaznim točkama na Brdo hrama ili Plato džamija.

Trump je dao upute da se razgovori usredotoče na put prema mirovnim pregovorima, borbu protiv “ekstremizma”, olakšavanje humanitarne krize u Gazi i utvrđivanje gospodarskih mjera koje se mogu poduzeti kako bi se omogućili sigurnost i stabilnost, rekao je dužnosnik.




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.